Nældesommerfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Nældesommerfugl ?
ForårsgenerationenFoto: Holger Gröschl
Forårsgenerationen
Foto: Holger Gröschl
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda (Leddyr)
Klasse: Insecta (Insekter)
Orden: Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt: Araschnia
Art: levana
Videnskabeligt artsnavn
Araschnia levana
Linnaeus 1758
Nældesommerfugl af sommergenerationen

Nældesommerfuglen er temmelig usædvanlig, da forårs- og sommergenerationen ikke ligner hinanden. Nældesommerfuglen er, som navnet antyder, knyttet til planten Stor Nælde, og opholder sig gerne i områder, hvor denne plante forekommer, dvs. i frodige skovlysninger, langs veje, kanaler og grøfter, moser og tilgroede enge. I Danmark er den indvandret indenfor de sidste cirka 100 år, og kan nu træffes over næsten hele landet. Nældesommerfuglen er ikke territoriel som de andre takvinger.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Nældesommerfuglen er den mindste danske dagsommerfugl af takvingefamilien. Vingefanget er på 31–42 mm. Hunnen er større end hannen og har rundere vinger. Arten hedder på både svensk, tysk og engelsk "landkort-sommerfugl". Det skyldes en meget karakteristisk tegning i beige, chokoladebrun og blå på undersiden af vingerne, der kan ligne lidt et landkort med stier, veje og forskellige landområder.

På afstand ligner forårsvarianten perlemorsommerfugle, mens sommervarianten ligner den hvide admiral lidt. Forskellen i udseendet mellem de to generationer afhænger af om larven har været i dvale.

Livscyklus[redigér | redigér wikikode]

Æggene bliver hægtet på planten Stor Nælde, som guirlander, der ligner plantens blomsterklaser. Efter 5-6 dage klækker æggene og larverne kommer frem. Larven er udvokset efter 3-4 uger, hvorefter den forpupper sig. Pupper af første generation klækkes efter ca. 2 uger og bliver til den voksne sommervariant, mens pupper af anden generation normalt overvintrer og bliver til den voksne forårsvariant næste år.

Forårsgenerationens flyvetid starter normalt midt i maj. Midt i juli er de næsten væk igen, men herfra flyver sommergenerationen i stedet helt hen til omkring midt i august. I ekstra varme somre findes en ekstra sommergeneration, det skete f.eks. i 1992.

Foderplanter[redigér | redigér wikikode]

Stor Nælde, mælkebøtte, Ager-Tidsel og Hjortetrøst.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]