Nøkken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Merge-split-transwiki default.svg Sammenskrivningsforslag
Denne artikel er foreslået sammenskrevet med Åmand (nøkke).   (Diskutér forslaget).
Hvis sammenskrivningen sker, skal det fremgå af beskrivelsesfeltet, at sammenskrivningen er sket (hvorfra og hvortil) eller af artiklens diskussionsside.
Näcken af Ernst Josephson fra 1882.

Nøkken er ifølge folketroen et overnaturligt væsen, der holder til i åer, elve og søer, hvor det lokker mennesker til med sit spil. Nøkken kan have skikkelse af alt med fire ben, men det siges at den ikke kan genskabe buen på hornene hos en vædder. De oftest fremkommende skikkelser er et menneske eller en lille hest med meget lang hale. Hesten ville prøve at lokke et uvidende menneske til at røre sin hale, gjorde man det sad man fast og nøkken ville styrte i vandet og drukne den ulyksalige. Nøkken er nært beslægtet med åmanden og havfolk.

I Skåne i Sverige fortælles det, at Nøkken – eller Näcken, som han hedder i Sverige – var en mester på sit instrument. Han lærte gerne fra sig, men det var en farlig lærdom at besidde. En spillemand kunne blive så fortryllet af sit eget spil, at han ikke kunne stoppe igen, før han havde mistet sin forstand. Men det var ligeså farligt for de dansende, som heller ikke kunne lade være at danse uafbrudt.

Fortryllelsen kunne kun brydes, hvis nogen af de tilstedeværende skar strengene over med en kniv.

Lidt i samme stil fortælles det på Færøerne at nøkken kunne tryllebinde hele landsbyer, for at bryde nøkkens magt, kunne man dog sige dens navn "Nykur"(udtales niikur) og straks ville den lade alle gå. Fra Færøerne er der også sagn om hvordan nøkken kunne bruges som arbejdshest, ved at spytte på dens ryg og riste kors over den hver dag, glemte man det en enkelt dag ville den dog enten tryllebinde dem i nærheden eller stikke af.

Den svenske kunstner Ernst Josephson (1851-1906) malede det berømte billede Strömkarlen af den nøgne mand med hår af søgræs, der spiller violin. Dette billede er for mange blevet opfattelsen af Nøkken. Den mest frygtede Nøkke er nok den som holder til i Læsåen på Bornholm. Hvert år skal den have et offer, ellers oversvømmer den området. Heldigvis advarer åen, når det er tid til at han skal have sit offer. Så lyder en røst fra åen: Tiden er kommen, men manden er der endnu ikke. Hvis man hørte Nøkken spille på sin violin, kunne det være et varsel om at et menneske skulle lide druknedøden.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Nordisk mytologi Stub
Denne artikel om nordisk religion og mytologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.