Naturresurse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 24. dec. 2014, 15:05 af Bot O'Sarrus (diskussion | bidrag) Bot O'Sarrus (diskussion | bidrag) (Retter flertydige links (Føde))

En naturlig ressource er et umiddelbart tilgængeligt gode. Når et gode mangler, opstår der behov. For dyrene drejer det sig i store træk om de basale faktorer: ilt, vand og føde. For planterne drejer det sig om ilt, lys, CO2, vand og gødningsstoffer. Naturlige ressourcer er derfor de faktorer, der findes i miljøet på et sted, og som lægger grunden for den række af økologiske nicher, som arterne udfylder. I princippet vil der i enhver niche med uudnyttede, naturlige ressourcer før eller siden indfinde sig en art, som kan leve af netop de ressourcer.

For mennesker drejer det sig grundlæggende om ilt, vand, føde, varme og menneskeligt selskab – opregnet efter, hvor hurtigt mangel bliver et desperat behov, men der er, og der opstår hurtigt, mange flere. Det skyldes, at mennesker som art er enestående ved, at vi overlever ved at omskabe nicherne, så de passer til vore behov. Det medfører, at andre naturlige ressourcer må udnyttes. Det tvinger mennesker til skovrydning, minedrift, opdagelsesrejser osv.

Hvor mennesker lever, bliver konkurrenter (løver, ulve, rotter) forfulgt og om muligt udryddet. Gavnlige organismer (hvede, hamp, kvæg, hunde, chinchilla'er) bliver beskyttet og begunstiget. Ugunstige terrænforhold bliver omskabt (veje, broer, tunneller), og barske klimavilkår bliver imødegået (huse, elektrisk lys, vandforsyning, læhegn). Alt dette har vi udrettet, så vi ikke må nøjes med at leve af de naturlige ressourcer. Til gengæld koster det arbejde...(Jf. Skabelsesberetningen)

Se også

Litteratur

  • Dieter Heinrich, Manfred Hergt (1992). Munksgaards atlas – økologi. København: Munksgaard. ISBN 87-16-10775-6.