Ned Kelly

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ned Kelly

Edward "Ned" Kelly (3. juni 185411. november 1880) var en australsk forbryder og, for nogen, en folkelig helt, fordi han trodsede de koloniale myndigheder. Kelly blev født i Victoria, som søn af en irsk kriminel far, og som ung mand stødte han flere gange sammen med politiet. Efter en hændelse i hans hjem i 1878, ledte politiet efter ham i bushen. Efter han myrdede 3 politimænd, gjorde kolonien Kelly lovløs og hans bande gjort forbudt. Et sidste voldeligt opgør med politiet fandt sted i Glenrowan (der i dag har en statue til minde om Ned Kelly). Kelly, der var iklædt en hjemmelavet rustning, blev fanget og sendt i fængsel. Han blev hængt med anklagen som morder i "Old Melbourne Gaol" i 1880. Hans vovemod og upopularitet hos myndighederne har gjort ham til en ikonisk figur i australsk historie, litteratur, kunst og film.

Den 9. marts 2008 hævdede australske forskere at have fundet resterne af Kelly og hans bandemedlemmer under Pentridge-fængslet i Melbourne.

Kellys grandniece har tilbudt, at resterne bliver DNA-testet for at se om det rent faktisk tilhører Kelly.

Historien om Ned Kellys liv er blevet filmatiseret mange gange og den nyeste udgave kom i 2003, Ned Kelly med Heath Ledger i hovedrollen som Kelly, med bl.a. Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Naomi Watts på rollelisten.

Australien Stub
Denne biografi om en australier er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi