Negativ impedanskonverter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se NIC.

En negativ impedanskonverter (forkortet NIC fra eng. negative impedance converter) er en en-port operationsforstærker kredsløb som opfører sig som en negativ belastning og som sender energi ind i kredsløb i modsætning til en almindelig belastning, som forbruger energien (egentlig omsætter til varme eller lagrer energien).

Dette opnås ved at tilføje eller fratrække yderligere varierende spænding i serie til spændingsfaldet over en ækvivalent positiv impedans. Dette reverserer portens spændings polaritet eller strømmens retning og og introducerer et faseskift på 180° (inversion) mellem spænding og strøm for enhver signalgenerator.

De to versioner der kan laves er henholdsvis en negative impedance converter with voltage inversion (VNIC) og en negative impedance converter with current inversion (INIC). Det grundlæggende kredsløb af en INIC og dens analyse vises herefter.


Grundlæggende kredsløb og analyse[redigér | rediger kildetekst]

Negativ impedanskonverter kredsløbsdiagram af varianten INIC (negative impedance converter with current inversion).

INIC er en ikke-inverterende forstærker (op-amp og spændingsdeler R1, R2 på figuren) med en resistor (R3) forbundet mellem dens output og input. Op-amp output spænding er

Strømmen som går ud fra operationsforstærkerens output går gennem resistor mod kilden er , og

Så input udsættes for en modsat strøm som er proportional til og kredsløbet opfører sig som en resistor med negativ modstand

Generelt, elementerne , og behøver ikke at være ohmske modstande (f.eks., kan de være kondensatorer, spoler eller impedans netværk).

Negativ impedans kredsløb[redigér | rediger kildetekst]

En negativ af enhver impedans kan produceres med en negativ impedanskonverter (INIC i eksemplerne nedenfor), inklusiv negativ kapacitans og negativ induktans. [1] NIC kan yderligere designes til at fungere som jordløses impedanser – ligesom en ikke-jordet spole[2][3]

Negativ impedans kredsløb
Negativ modstands kredsløb
Negativ kapacitans kredsløb
Negativ induktans kredsløb

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Wai-Kai Chen, The Circuits and Filters Handbook, pp396-397, CRC Press, 2003 ISBN 0-8493-0912-3.
  2. ^ S R Mehrotra, The Synthetic floating negative inductor using only two op-amps", ELECTRONICS WORLD, Vol 111,Issue 1827,pp 47-47 March 2005.
  3. ^ Gyrator type circuit US patent 3493901

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]