Nekromantiker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Saul udøver spådom ved hjælp af heksens necromanti.
John Dee og Edward Kelley udøver necromanti ved hjælp af et opgravet lig.

En nekromantiker udøver nekromantik. Necromantik af græsk νεκρός (nekrós), "død", og μαντεία (manteía), på engelsk: divination, dansk spådom. Necromantik kan oversættes til spådom ved hjælp af de afdøde. Necromantikeren søger råd hos de døde. Dette kan ske ved påkaldelse af den afdødes ånd eller ved clairvoyant brug af knogler og andre ligdele.

Nekromantisk praksis[redigér | redigér wikikode]

Nekromantikeren kan fremmane den dødes ånd ved hjælp af hekseri. Det gamle testamente beretter om kong Saul, der får heksen fra En-Dor til at fremmane profeten Samuels ånd. Beretningen om dette nekromantiske ritual findes i Siraks bog 46 19-20 [1] og i Samuels Bog 28 3-25. [2]

En anden nekromantisk metode er at påkalde den afdøde ved hjælp af sympatisk magi hvor ligrester, som skeletdele, kraniet eller dele af afdødes legemer anvendes rituelt. Denne metode er illustreret i det viste billede fra 1825. Billedet forestiller matematikeren og okkultisten John Dee, der sammen med alkymisten Edward Kelley udøver nekromantik. Dr. Dee og Kelley arbejdede med åndemaning. Om de to magikere har gennemført et så makabert eksperiment som dette er nok usandsynligt. Og dog var det ikke ualmindeligt at knogler og kranier var en bestanddel i visse magiske ritualer.

Spiritistiske medier formidler angiveligt budskaber fra afdøde mennesker. Dette er en form for nekromantik, som praktiseret i spiritistiske kredse.

Agrippa von Nettesheim mente, at nekromantien var sort (eller ulovlig) magi.

Den magiske grimoire Goetia beskriver nekromantik som degenereret magi:

"Denne ædle videnskab degenereres ofte, og fra at være Naturlig bliver den Diabolsk, fra den sande filosofi vender den sig mod Nekromantik hvilket helt og holdent oplader dens følgesvende som misbruger den og ikke er i stand til den høje og mystiske viden, de vender sig omgående til Satans fristelser, og føres på afveje af ham og ind i studiet af den sorte kunst" (Citatet er oversat efter Harley Ms. 6443 i Brittish Museum citeret fra Joseph H. Petersons udgivelse af "Lemegeton Clavicula Salomonis" (Weiser 2001) s. 4).

Necromantikeren i fantasy genren[redigér | redigér wikikode]

Nekromantikeren er en populær magikertype i mange fantasyuniverser. Nekromantikeren skildres ofte som bleg, indelukket og ond. Der er dog eksempler på nekromantikere, som har brugt deres evner til det gode, f.eks. i fantasy-romanerne Sabriel, Lirael og Abhorsen af Garth Nix. I visse tilfælde kaldes nekromantikeren for en åndemaner.

I gyserfilm bringes lig og skeletter til live som viljeløse slaver, eller krigere. (Jf. zombie). Udøvelsen af sådanne evner kan også være en form for necromanti.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. Siraks bog
  2. Samuels bog kap. 46

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Heinrich Cornelius Agrippa: "Of Occult Philosophy" Book III (part 4, Ch. XLII "By what wayes the Magicians and Necromancers do think they can call forth the souls of the dead." [1]