Nini Theilade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Nini Theilade (født 15. juni 1915 i Poerwokerto, Indonesien) er en solodanser og balletpædagog. Hun er datter af translatør Hans Theilade og Joanna Catarina.

Moderen – af blandet hindu, polsk, fransk og tysk oprindelse og direkte efterkommer af Maharashien af Java – underviste europæiske børn på basis af et rytmikpædagogisk uddannelse fra Jacques Dalcrozes institut i Schweiz.

I 1926 kom familien til Danmark og Nini blev indskrevet på Asta Mollerups balletskole. Hun blev afvist ved optagelsesprøven til Det kongelige Teaters balletskole på grund af for svage ankler. Hun blev i stedet elev hos svenske Carina Ari og senere i Paris hos den navnkundige Madame Egorova, som trænede de store stjerner fra Parisoperaen og fra Les Ballets Russes.

Nini Theilade fik beundrere verden over; en af dem var Piet Hein, der gjorde hende sin opvartning fra hun var 16 år – uden held.

Nini Theilade var indtil et uheldigt fald i 2013 aktiv som underviser, hvor hun var tilknyttet Idrætsskolerne i Oure.

I løbet af 2005 har Nini Theilade fortalt sine erindringer til Lone Kühlmann, og disse blev udgivet den 10. maj 2006 under titlen "Dansen var det hele værd" (ISBN 87-91812-53-4). I 2009 udkom dokumentarfilmen "Nini" af filminstruktør Lone Falster på DVD. Filmen kan ses på "Filmstriben.dk".

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]