OTA

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se OTA (flertydig). (Se også artikler, som begynder med OTA)

OTA, De forenede Havre- & Rismøller, A/S (oprindeligt Avena)[kilde mangler] er en dansk havregrynsproducent, kendt for produktet OTA Solgryn.

Virksomheden blev grundlagt 1898 som Avena og var en havremølle i Maribo. I 1917 skiftede firmaet navn til det nuværende. I 1930 tilsluttede OTA sig den amerikanske Quaker Oats-koncern, og tre år senere blev OTA Solgryn registreret varemærke. Virksomheden udvidede med fabrikker i bl.a. Nakskov og etablerede 1916 et hovedsæde på Islands Brygge i København. Domicilet lå på gaden Islands Brygge 39-41 indtil 2002, hvor det blev revet ned. Fabrikken i Nakskov brændte i 1917, men blev genopført. I 1980'erne flyttede OTA fabrikationen til England, hvilket ramte særligt Nakskov hårdt.

ØK havde i en periode indflydelse på OTA-fabrikken. Kompagniet deltog således i 1916 i udvidelsen af havregrynsfabrikkens aktiekapital til 2 mio. kr., således at virksomheden kom til at omfatte også behandlingen af ris, der føres til Danmark i kompagniets skibe og derefter blev afsat på hjemmemarkedet eller ved eksport.

OTA-bog Den skibbrudne Dreng... fra 1942 med illustrationer af Oscar Knudsen.

Ligesom mange andre fødevarevirksomheder var OTA kreativ, når varene skulle afsættes. I årene 1924-1942 udgav OTA nogle historiebøger, som man kun kunne få ved at samle mærker, der lå i OTA Solgryn-pakkerne. Børnene kunne enten indsende mærkerne eller gå ud til Islands Brygge og aflevere dem for at få sine bøger. I 1965-67 fandt OTA på at putte et flagspil i pakkerne med OTA Solgryn og Poppi.

Avenavej i Nakskov er opkaldt efter det oprindelige fabriksnavn.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Denne artikel er mærket geografiske koordinater mangler og der er defineret et hovedkvarter
Pt. kan skabelonen, som sættes denne besked, ikke håndtere geografiske koordinater på et hovedkvarter. Men der arbejdes på sagen. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.