Obadias' Bog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bibelens bøger
Obadias' Bog

Fresko i Mariekirken i BergenRügen
med afbildning af Obadias med indskriften
"På Zions bjerge vil der være frelse"
(Auf dem Berge Zion wird eine Errettung sein).
Information
Forfatter Profeten Obadias
Genre Profeti
Apokalyptik
Historie
Status Kanonisk
Originalsprog Hebraisk
Aramaisk
Tidlig datering 607-500 f.Kr.
Indhold
Centrale temaer Domsord over kongeriget Edom
Kontekst
Del af skriftsamling Ketuvim (jødisk)
Profeterne (kristen)
Det Gamle Testamente
Forrige skrift Amos' Bog
Næste skrift Jonas' Bog
Bibelen
Gud kommer til Obadja i hans drøm,, fransk manuskriptillustration fra 1200-tallet

Obadias' bog med sine blot 21 vers er den korteste i Det Gamle Testamente. Bogen, der et profetisk skrift, er skrevet af profeten Obadias, som er den 4. af De tolv små profeter. Man mener, at bogen er fuldført omkring 607 f.Kr.

Obadias' syn drejer sig især om domsprofetier over det lille kongerige Edom.

Budskabet[redigér | rediger kildetekst]

Bogen er skrevet kort efter en erobring af Jerusalem. Ved den benyttede edomittene anledningen til at berige sig selv ved at plyndre jødiske hjem. Desuden blev jødiske flygtninge taget til fange og udleveret til fjenden. Bogen er et anklageskrift mod Edom for det og er skrevet i en meget dramatisk tone.

Som straf for edomittenes handlinger under denne erobring profeterede Obadias, at Gud ville udslette Edom som nation, og at jøderne en dag skal få lov at vende tilbage til Jerusalem.

Profeten[redigér | rediger kildetekst]

Vi ved meget lidt om Obadias. Bogen giver hverken oplysninger om hans familiebaggrund eller bosted. Navnet betyder «Herrens tjener» og var et meget brugt navn i datidens jødedom.

Antikkens jødiske historieskriver Josefus hævder imidlertid, at Obadias var kong Akabs slotshøvding.[1] Talmud hævder derimod at Obadias var en edomittisk proselyt[2]. Men begge oplysninger anses for lidet sandsynlige af mange forskere.[3]

Datering af bogen[redigér | rediger kildetekst]

Man ved ikke med sikkerhed om og i givet fald, hvornår Obadias levede. Man kender til to erobringer af Jerusalem, som kan passe med profetien, og de kan hjælpe til at datere bogen:

Den første erobring skete ved arabere og filistere under Kong Jorams regeringstid ca. 850 f.Kr. Hvis denne datering er korrekt, er Obadias den ældste af de profetiske bøger i Det gamle testamente. Imidlertid er det kun et mindretal af forskere som støtter den tidlige datering.[4]

Den anden erobring, som kan passe med bogens indhold, skete ved babylonerne i 587 f.Kr. Bogens indhold har mange lighedstræk med profeten Jeremias' domsord over Edom.[5] Det bruges ofte som argument for, at det er den samme hændelse som beskrives af de to profeter. Bogen er i så fald skrevet i 500-tallet f.Kr.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Jf. 1. Kongebog kapitel 18
  2. ^ «The Babylonian Talmud, Boston: The Talmud Society», side 376,
  3. ^ Illustrert Bibelleksikon, Bind 1, side 89, Studiebibelen AS, Ski 1990
  4. ^ Illustrert Bibelleksikon, Bind 1, side 90
  5. ^ Profeten Jeremia 49, 7-22

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]