Odd Fellow Palæet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Odd Fellow Palæet

Odd Fellow Palæet er en rokokobygning i Frederiksstaden i København, der blev opført 1751-1755, og som danner point de vue for Dronningens Tværgade. Palæet er tegnet af Johan Gottfried Rosenberg under Nicolai Eigtveds overopsyn for gehejmeråd Christian August von Berckentin. Oprindeligt hed bygningen Berckentinske Palæ eller Schimmelmanns Palæ efter den senere ejer, den rige finansminister Heinrich Carl von Schimmelmann og dennes søn, i hvis ejertid palæet blev kendt for et blomstrende salon- og selskabsliv. I denne periode blev palæet ombygget i det indre af Georg Erdman Rosenberg, som engagerede malerne Johan Mandelberg og Georg Mathias Fuchs til at udføre ny interiørdekoration. Fuchs' malerier var over spejlene i Riddersalen (1775).

I 1884-1890 blev palæet til- og ombygget til brug for koncerter ved arkitekterne Johan Schrøder og Georg Wittrock for A/S Koncertpalaiset. Arkitekterne opførte i forlængelse af palæets havefacade en stor koncertsal, der lagde beslag på den tidligere have. Samtidig blev halvdelen af gittermuren mod Bredgade solgt (findes i dag ved Søllerød Slot), og to butikspavilloner med kupler blev opført i en nyrokokostil. De fleste rokokorum i selve hovedbygningen forblev dog uantastede. Palæet blev herefter kendt som Koncertpalæet, og koncertsalen med den fremragende akustik blev et populært samlingssted i det københavnske kulturliv. I 1885 rykkede fotograferne Hansen, Schou & Weller ind i den ene pavillon, hvor firmaet lå indtil 1900.

I 1901 købte Odd Fellow Ordenen bygningen, hvorefter det nu skiftede det navn til Odd Fellow Palæet. Ordenen indrettede tre logesale. – Julius Meyer-salen, den store logesal og den lille logesal. Den store blev bygget i sydfløjens tagetage, og imens lod man palæet restaurere ved Christian Mandrup-Poulsen. I 1950'erne blev de festlige kupler på butikspavillonerne fjernet, da de var utætte, og da historicismen i mellemtiden var kommet i miskredit. Palæet indeholder omkring 200 værelser/rum/sale, og ca. 700 døre. Foran palæet ses den store jerngitterport. Hegnet ved siden af porten har været længere, men blev forkortet, da palæets sidefløje blev udvidet med nogle få meter. Resterne af det gamle hegn, findes i dag på Søllerød Slot.

I 1992 udbrød en voldsom brand, hvorved koncertsalen blev helt ødelagt og mange rum i pælæet udbrændte. Branden opstod under et arrangement i koncertsalen, hvor nogle ledninger blev for varme og antændte branden. Branden bredte sig til hovedbygningen, og ødelagde meget. Dog blev noget reddet. Palæets ene kæmpespejl, i spejlsalen, gik desværre til grunde under branden. Det andet (orginale) hænger der endnu. Efter branden, stod kun ydermuren af hovedbygningen tilbage. V Kartouchen med våbenskjoldet i sandsten faldt ned gennem taget og smadrede stuklofterne. Mandelbergs og Fuchs' malerier gik endegyldigt tabt i branden. Palæet blev genopført og delvis restaureret, men koncertsalen blev ikke genrejst; bl.a. fordi man ikke nødvendigvis ville kunne genskabe den gode akustik. Derved fik palæet sin gamle have tilbage.

Louise von Plessen

Ejere[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Bernhard Linder: Slotte, herregårde og palæer i Danmark, 1980.
Dansk Stub
Denne artikel om et dansk bygningsværk og/eller en dansk seværdighed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bygning eller seværdighed

Koordinater: 55° 40′ 58″ N, 12° 35′ 24″ Ø