Okrug

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Rusland har et antal autonome distrikter eller okruger med et vist selvstyre. Distrikterne regnes som selvstændige føderationssubjekter, men indgår ofte i en delrepublik eller i en oblast og sidestilles størrelsesmæssigt med et distrikt eller andre administrative enheder på 3 niveau. Rusland har siden 2008 4 autonome okruger, efter at et par stykker er blevet ophævet efter folkeafstemninger.

Baggrunden for okrugerne er sovjettidens ASSR (Autonome Socialistiske Sovjet-Republikker), hvis oprettelse skyldtes et tilsagn fra Lenin om folkeligt selvstyre. Efter som Sovjetunionen tidligere var og Rusland i dag er et imperium, hvor den russiske befolkning dominerer et meget stort antal nationale (etniske, sproglige) mindretal, var ASSR-ordningen ment som en måde at give disse mindretal en vis officiel anerkendelse. Såvel zartidens Rusland som Sovjetunionen blev imidlertid beskyldt for at undertrykke de nationale mindretal, bedrive russificeringspolitik og for at være (med Lenins formulering) et "folkenes fængsel".

Autonomous districts of Russia.png
  1. Tjukotkas autonome okrug
  2. Hanti-Mansi autonome okrug
  3. Nenets autonome okrug
  4. Jamalo-Nenets autonome okrug

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Ülo Ignats: Folkens fängelse. Nationalitetspolitiken i Sovjetunionen; Ordfronts Förlag, Stockholm 1982; ISBN 91-7324-177-6
  • Valev Uibopuu: Finnougrierna och deras språk; Lund 1988; ISBN 91-44-25411-3

Se også[redigér | redigér wikikode]