Oldenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Oldenburg (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Oldenburg)
Oldenburg
Großer Zwinger på den gamle bymur
Großer Zwinger på den gamle bymur
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Oldenburg
Oldenburg (Tyskland)
Oldenburg
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Niedersachsen
Kreis Kreisfri by
Underinddeling af byer 42 Stadtteile und 9 statistische Bezirke
Overborgmester Gerd Schwandner (Uafh.)
Statistiske data
Areal 102,96 km²
Højde 4 m
Indbyggere 161.334  (31/12/2009)
 - Tæthed 1.567 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade OL
Postnr. 26001–26135
Tlf.-forvalg 0441
Hjemmeside www.oldenburg.de

Koordinater: 53° 08′ 38″ N, 8° 12′ 50″ Ø

Oldenburg i Niedersachsen var regionshovedstad i den nedlagte region Weser-Ems i delstaten Niedersachsen i den nordvestlige del af Tyskland, vest for Bremen. Byen har 161.334 indbyggere (31. december 2009).

Historie[redigér | redigér wikikode]

Oldenburg er hjemsted for forskellige slægter og dynastier. Det danske kongehus, Europas ældste endnu regerende kongehus, stammer fra det tidligere grevskab Oldenburg.

Grevskabet Oldenburg er kendt gennem greven Didrik den Lykkelige (d. 1440) af Oldenburg som blev stamfader for såvel den danske kongeslægt via sønnen Christian 1. som greveslægten Oldenburg via sønnen Gerhard af Oldenburg. Den første oldenborger var grev Otto, og til ham er der knyttet en legende om et fyldt drikkehorn, som en ung mø tilbød greven under en jagt i året 989. Han slukkede ikke tørsten, men drikkehornet beholdt han. Legenden blev senere knyttet til et senmiddelalderlig drikkehorn, som oldenborgerne antagelig fik foræret af domkapitlet i Köln. Sidenhen blev drikkehornet arvet af det danske kongehus og findes i dag på Rosenborg slot.

Den yngre linje af den oldenborgske slægt uddøde med Anton Günther i 1667. Fra 1667 til 1773 var Oldenburg derfor under dansk styre. Det var en periode med pest og en ødelæggende bybrand, og på grund af de danske kongers manglende opmærksomhed mistede byen sin tidligere betydning.

Hertugdømmet Oldenburg skabtes med Frederik August af Holsten-Gottorp, født 1711, fyrstbiskop af Lübeck, ophøjet af kejser Josef 2. til hertug af Oldenburg år 1774. Hans søn, Peter Frederik Wilhelm af Oldenburg, død 1823, var sindssyg, så regeringen blev overladt til hans fætter, Peter Frederik Ludvig af Oldenburg.

Denne vægrede sig ved at gå med på Napoleons forslag om at bytte Oldenburg mod Erfurt, og derfor besattes byen af Napoleons tropper 1810 og kom under Frankrig. Efter Napoleons fald gengav Wienerkongressen Oldenburg dets rettigheder, og det blev gjort til storhertugdømme. Peter Fredreik Ludvig efterfulgtes 1829 af sin søn, Paul Frederik August af Oldenburg, storhertug 1829-1853.

Paul Frederik Augusts søn Niels Frederik Peter af Oldenburg var tyskorienteret, og 1866 indlemmedes Oldenburg i det Nordtyske forbund og 1871 i det af Preussen ledede Tyske kejserrige.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]