Ole Wøhlers Olsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Stop hand nuvola.svg Autobiografi
(Dele af) denne artikel er eller antages at være en selvbiografi. Det er imod Wikipedias normer og betyder, at artiklen helt eller delvis bør omskrives af en uafhængig person eller slettes. I mellemtiden anbefaler vi læserne at tage dette med i betragtning under læsningen.
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Ole Wøhlers Olsen (født 27. januar 1942) er pensioneret dansk ambassadør. Han har arbejdet som ambassadør i Saudi Arabien med sideakkrediteringer i Oman og Yemen 1987-94, som ambassadør i Chile med sideakkreditering i Peru 1994-99, som ambassadør i Syrien med sideakkrediteringer i Libanon og Jordan 1999-2005, og som ambassadør i Algeriet med sideakkredteringer i Tunesien, Libyen og Mauritanien 2006-10.

Ole W. Olsen, der er praktiserende muslim, var ansat i det danske udenrigsministerium 1969-2010. I forbindelse hermed har han udover ovennævnte lande gjort tjeneste i Marokko, Angola og Philippinerne. I 1993 foretog han en "umra" [pilgrimsfærd] på cykel fra Riadh til Makkah. [1]

Under den dansk-støttede og af USA og Storbritannien ledede invasionen af og besættelse af Irak fra 2003 blev Ole Wøhlers Olsen i 2003 udpeget som koordinator for en af de fire USA-ledede provisoriske autoriteter (Coalition Provisional Authority - CPA)i Basra for Iraks sydligste fire provinser. De øvrige tre koordinatorer i Iraks øvrige 14 provinser var alle fra USA.

Olsen kritiserede sine amerikanske overordnede i Baghdad for mangelfuld bistand til genopbygning i regionen samt for utilstrækkelig sikkerhedsmæssig støtte. Tre måneder før hans kontrakt udløb, blev Ole W. Olsen udskiftet med en britisk koordinator, hvorefter han vendte tilbage til sin daværende post som dansk ambassadør i Damaskus.

Ole W. Olsen har siden 1981 været medlem af Eventyrernes Klub.

Efter sin pensionering fra Udenrigstjenesten i 2010 arbejder Ole W. Olsen fra tid til anden som foredragsholder og som rejseleder i Nordafrika og Mellemøsten.

Dekorationer[redigér | redigér wikikode]

  • Ridder af 1. grad af Dannebrogordenen
  • Den Egyptiske Republiks Orden
  • Den phillipinske Sikatuna Orden
  • Den chilenske Storkors Orden
  • Den syriske Storkors Orden

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. Lally Hoffman, Beduin i laksko, Lindhardt & Ringhof: 2004, ISBN 87-595-2207-0