Oliver Hardy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Oliver Hardy
Laurel and Hardy USO.png
Gøg og Gokke ved en offentlig optræden i 1943
Fulde navn Oliver Norvell Hardy
Født 18. januar 1892
Harlem, Georgia
Død 7. august 1957 (65 år)
North Hollywood, Los Angeles
Aktive år 1914-1951
Ægtefælle(r) Madelyn Saloshin (1913-1920)
Myrtle Reeves (1921-1937)
Virginia Lucille Jones (1940-1957)


Oliver Hardy (Norvell Hardy, 18. januar 18927. august 1957) var en amerikansk skuespiller. Han var mest berømt for sin rolle som Gokke i komikerparret Gøg og Gokke, med sin ven Stan Laurel der begyndte en tid med Stumfilm som varede i 25 år fra 1927-1951.

Tidlige liv og uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Oliver Hardy blev født Norvell Hardy i Harlem, Georgia. Hans far, Oliver, var en konfødererede veteran, der blev såret i Slaget ved Antietam den 17. september 1862. Efter sin demobilisering som rekruttering officer for Company K, 16. Georgia Regiment, hjalp den ældre Oliver Hardy hans far med resterne af familiens bomuld plantage. Han købte en andel i en detailforretning og blev valgt som fuldtids Skatte indsamler for Columbia County, Georgia. Georgien. Norvell's mor, Emily Norvell, var datter af Thomas Benjamin Norvell og Mary Freeman, som nedstammede fra kaptajn Hugh Norvell af Williamsburg, Virginia, som var ankommet i Virginia før 1635. Hardy og Norvell blev gift den 12. Marts 1890. Det var det andet ægteskab for enken Emily, og den tredje for Oliver. Han var af faderlig engelsk/amerikansk afstamning og moderen var skotsk/amerikanske afstamning.

Familien flyttede til Madison i 1891, før Norvell fødsel. Emily Hardy ejede et hus i Harlem, som var enten tomt eller lejet ud til forpagtere. Norvell blev sandsynligvis født i Harlem, men nogle kilder siger hans fødsel fandt sted i Covington, sin mors hjemby. Hans far døde mindre end et år efter hans fødsel. Hardy var den yngste af fem børn. Hans ældre bror Sam Hardy døde i en drukneulykke i Oconee floden. Hardy trak sin bror fra floden, men var ude af stand til at genoplive ham. Som barn var Hardy til tider vanskeligt. Han blev sendt til Georgia Military College i Milledgeville som ung. I skoleåret 1905/1906 , falde semester (September januar), da han var 13, Hardy blev sendt til Young Harris College i nord Georgia. Han var i junior high element i denne institution i den tid (svarende til gymnasiet i dag).

Hardy havde lidt interesse i formel uddannelse, selv om han tidligt erhvervede sig en interesse for musik og teater, muligvis fra Moders lejere. Han sluttede sig til en teatralsk gruppe, og løb senere væk fra en kostskole nær Atlanta for at synge med gruppen. Hans mor anerkendt hans talent for sang, og sendte ham til Atlanta for at studere musik og sang med sanglærer Adolf Dahm-Petersen. Hardy sprang over nogle af sine erfaringer for at synge i Alcazar Theater, en biograf, for US $ 3,50 om ugen. Han besluttede derefter at gå tilbage til Milledgeville.

Han tog først navnet Oliver i 1914. Han gjorde dette som en hyldest til sin far som døde da Hardy var spæd.

Hardy blev indviet i frimureri, i Solomon Lodge No. 20 i Jacksonville, Florida. Hans medlemskab er nævnt i tv-interview i et afsnit af This Is Your Life i 1954. Hardys mor ville have ham til at gå på University of Georgia i efteråret 1912 for at studere jura, men der er ingen beviser for, at han gjorde.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Tidlig karriere[redigér | redigér wikikode]

Da en biograf åbnede i Hardys hjemby Milledgeville i 1910, blev han filmoperatør, billetkonduktør, pedel og manager. Han blev hurtigt besat af den nye filmindustri og var overbevist om, at han kunne gøre et bedre job end de skuespillerne han så. En ven foreslog, at han flytter til Jacksonville, Florida, hvor nogle film blev lavet. Han flyttede til Jacksonville og arbejdede som en kabaret og vaudeville sanger om aftenen og i Lubin Manufacturing Company i løbet af dagen. Det var på dette tidspunkt, at han mødte pianisten Madelyn Saloshin som han blev gift med.

Det næste år, han fik sin første filmrolle i outwitting Dad (1914), for Lubin studiet, hvor blev faktureret som O. N. Hardy. I hans personlige liv, blev han kendt som "Babe" Hardy et kaldenavn, han fik af en italiensk barber der anvende talkum til Oliver kinder og sagde, "Nice-a-bab-å." I mange af hans senere film på Lubin, blev han faktureret som "Babe Hardy." Hardy var en høj mand på 1,85 m og vejede op 136 kg.

I 1915 havde Hardy lavet 50 kortfilm på Lubin. Han flyttede senere til New York og lavet film for Pathé, Casino og Edison Studios. Efter sin hjemkomsten til Jacksonville, lavet han film for Vim Comedy Company. Hardy opdagede ejerne stjal fra lønningslisten og studiet blev lukket. Han arbejdede for King Bee studie hvor han arbejdede med Bill Ruge, Billy West (en Charlie Chaplin imitator), og komiske skuespillerinde Ethel Burton Palmer i denne periode (Hardy fortsatte med at spille de "tunge" for West godt ind i de tidlige 1920'erne.

I 1917 flyttede Oliver Hardy til Los Angeles, og arbejdede freelance for flere Hollywood-studier. Senere samme år, han dukkede op i filmen The Lucky Dog, produceret af G.M. ("Broncho Billy") Anderson og hovedrollen var britisk komiker ved navn Stan Laurel [1]. Oliver Hardy spillede en del af en røver, der forsøger at holde Stan karakter. De arbejde ikkr sammen igen i flere år.

Mellem 1918 og 1923 lavede Hardy mere end 40 film til Vitagraph, hvor han for det meste spillede "tung" for Larry Semon. I 1919 han separeres fra sin kone, der endte med en skilsmisse i 1920, angiveligt på grund af Hardys utroskab. Året efter den 24. november 1921 Hardy gift igen med at skuespillerinde Myrtle Reeves. Dette ægteskab var også utilfreds. Det siges at Reeves var blevet alkoholiker.´

I 1924 begyndte Hardy at arbejde på Hal Roach Studios hvor han arbejdede med filmene Our Gang og Charley Chase. I 1925 medvirkede han som Tin Man i Troldmanden fra Oz. Og samme år i filmen, ja, ja, Nanette !, med James Finlayson i hovedrollen og instrueret af Stan Laurel. (I de senere år havde Finlayson ofteen birolle i filmeserien Laurel og Hardy.) Han fortsatte også spille biroller i film ned Clyde Cooke og Bobby Ray.
Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]


Skuespiller Stub
Denne skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi