Olsen-banden ser rødt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Olsen-banden ser rødt
[[Image:|250px|]]
Originaltitel '
Dansk titel {{{dansk titel}}}
Genre Kriminalkomedie
Instrueret af Erik Balling
Produceret af Bo Christensen
Manuskript af Erik Balling
Henning Bahs
Baseret på {{{original}}}
Medvirkende Ove Sprogøe
Morten Grunwald
Poul Bundgaard
Kirsten Walther
Musik af Bent Fabricius-Bjerre
Fotografering Henning Kristiansen
Klip Ole Steen Nielsen
Filmstudie {{{studie}}}
Distributør Nordisk Film
Udgivelsesdato 1. oktober 1976
Censur Alle Tilladt for alle[1]
Længde 100 min.
Land Danmark
Priser
Sprog Dansk
Budget
Indtjening {{{indtjening}}}
Efterfulgte Olsen-banden på sporet
Fortsættes i Olsen-banden deruda'
på IMDb
scope.dk
på danskefilm.dk
Hjemmeside {{{hjemmeside}}}
DVD Ja (2006)
VHS Ja
Blu-ray {{{Blu-ray}}}

Olsen-banden ser rødt er en dansk film fra 1976. Det er den 8. i rækken af Olsenbanden-filmene og indeholder den uforglemmelige scene, hvor Egon Olsen og kompagni bryder gennem murene på Det Kongelige Teater i takt til Friedrich Kuhlaus ouverture fra Elverhøj.

Filmen er instrueret af Erik Balling, der også har skrevet manuskript med Henning Bahs.

I nyere dansk biografhistorie er det den bedste sælgende danske film med 1,2 million solgte billetter, og ved en opgørelse i 2006 kun overgået i billetsalg af Titanic og Ringenes Herre - Eventyret om Ringen (film).[2] Filmen er ikke den mest solgte danske film i Danmark. Før fjernsynets fik større udbredelse solgte for eksempel Morten Korch-filmatisering De røde heste fra 1950 over 2,3 millioner billetter.[3]

Titel[redigér | redigér wikikode]

Titlen “Olsen Banden ser rødt” henviser til filmens handling. At se rødt betyder at man bliver aggressiv, rasende mm . (se evt. farven rød) Olsen Bandens første opgave går ud på at arbejde for Lensbaronen som viser sig at være tilrettelagt svindel fra baronens side. Gruppen bliver så med rasende og vil hævne sig.

Handlingen i “Olsen Banden Ser Rødt”[redigér | redigér wikikode]

Som enhver Olsen banden film, begynder anslaget med at vi høre den klassiske Olsen banden melodi og Egon kommer ud af den store politi port, hvor han lige er blevet løsladt.

Herefter forekommer der en præsentation af skuespillerne og deres position i filmen, her følger vi Olsen Banden i en bil på vej hjem til Yvonne og Kjeld, her får vi af vide at det er Egon som er overhoved i banden og har styr på det hele, da Kjeld på et tidspunkt siger: “Jamen du har en plan, ikke også?” Og Benny siger: “Jamen,  selvfølgelig har Egon da en plan”.

Derefter når vi til uddybningen, her sidder Olsen banden hjemme hos Yvonne og Kjeld, her ser vi at Yvonne ikke er særlig glad for Egon, da han hele tiden bliver arresteret. Her møder vi også Fie som er Børges altså Kjelds søns kommende kone, som altid smadre husets porcelæn. Her begynder de at diskutere om deres kommende kub, som er det kinesiske porcelæn Franz jägers svendestykke, som er millioner værd, som skal sælges til en hollandsk opkøber.

Der er forekommer et point of no return når de bryder ind og stjæler Franz Jägers svendestykke på Sankt Annæ plads i København, hvor de videre hen finder ud af at det er en kinesisk kopi fra Hong Kong, og at Egon er blevet snydt.

Herefter når vi til konfliktoptrapningen hvor de tager over og stjæler den originale vase, hvor Egon bliver fanget, derefter bliver Egon muret inde i kælderen, hvor der efter Benny og Kjeld kommer til undsætning og redder Egon. Her bliver vasen så overargt til den hollandske opkøber.

Derefter har vi klimaks som er der hvor de tager ind på det kongelige teater, hvor den hollandske opkøber befinder sig med pengene og Franz Jägers svendestykke, her bryder Olsen Banden igennem 4 vægge  med forskellige redskaber for at nå hen til en elevator og videre til den hollandske opkøber, hvor de stjæler pengene og vasen.

Til sidst har vi udtoningen hvor de har udført deres kub, og Fie og Børge bliver gift og flyver videre til mallorca, Fie får erstattet pengekassen med sin rejsekuffert og de flyver videre til mallorca med pengene. Derhjemme ser vi Olsen banden hos Yvonne og Kjeld og de bliver chokerede over at se at kufferten er fyldt med tøj og ikke de penge som de havde forventet.

Karakter[redigér | redigér wikikode]

De væsentlige karakterer i Olsen-banden ser rødt er Egon Olsen, Kjeld Jensen og Benny Frandsen. De tre roller har en ansvarsfordeling af de opgaver, som skal skaffe dem penge. Filmen starter ud med hensyn til rollernes betydning: Kjeld og Benny venter på at Egon kommer ud af statsfængslet med en god plan for deres fælles mål om at blive millionærer. Umiddelbart virker Egon selvstændig hvor Kjeld og Benny beundrer ham hvor Kjeld og Benny er de adlydende handlings mænd. Egon er den intelligente ordregivende karakter.  Han sidder i midten af bilen som den centrale rolle. Deres forhold kan forklares med en trebenet taburet hvor det er afhængig af alle tre er til stede, hvor de fungerer som en supplement til hinanden. Egon har en grundig planlægning for deres kup. Egon anvender eksempelvis sine evner til at manipulere og med Yvonne, til at tro at det nok skal være noget ordentligt arbejde. Flere gange i filmen vises når gruppen ikke optræder samlet går det galt for gruppe. Eks. brandalarm fordi gruppen manglede omtanke for forsøget som Egon plejer at gøre og Egon blev muret inde. Derfor var det også vigtigt for Benny at samle gruppen igen for at kunne fuldføre planen om at stjæle vasen fra Baronen.

Køretøjer[redigér | redigér wikikode]

I filmen var det primært deres “standard” bil, Chevrolet Bel Air, der blev brugt til at fragte dem rundt. Det var også den Benny og Kjeld kom og hentede Egon i starten af filmen, da egon kom ud af fængslet.


Linket viser at bilen som blev brugt i olsen banden (Chevrolet Bel Air) rent faktisk findes. Her

Listen over alle de biler olsen banden brugte. Her

Der blev også brugt en taxa. Olsenbanden “lånte” taxa’en og brugte den til at samle en forretningsmand op. De vidste at forretningsmanden kørte med en kuffert fuld med penge hen til banken hver uge. Her stjal banden pengene og brugte pengene til at købe udstyr, som skulle bruges til en større kup senere hen.

Lokation[redigér | redigér wikikode]

Et af locationerne var i det kongelige teater. Her røvede banden både vasen og kufferten med pengene. Dette er ikke tilfældigt da det kongelige teater er et af de mest højkulturelle locations i Danmark, det er altså her de rige tilbringer deres fritid. Et sted for de rige og velhavende. I filmen skal olsen banden her bryde igennem en masse murer omme bag ved scenen.

Udblik[redigér | redigér wikikode]

Filmen blev lavet i 1976, i dette årstal skete der også meget med omverden. Filmen drejer sig om banden vil stjæle den kinesiske ming vase, men som gang på gang stjæler en kopivarer i stedet. Filmen lægger dermed meget vægt på kopivare og Kinas udvikling. Ming dynasty (1368-1644) (http://da.wikipedia.org/wiki/Ming-dynastiet) var den sidste kejserdynasti i kina, vase den blå-hvide vase som man ser i filmen, er et kendetegn for vasen i mingdynasti. De officielle kontakter mellem Kina og Danmark blev underskrevet i 1674, hvor handel mellem de to lande for alvor er begyndt. Hvis ming dynastiet ikke var slut i 1644 og kejserdynastiet stadig var der, så havde handel  mellem Danmark og Kina aldrig opstået, da Kina førhen var et meget lukket land. År efter år kunne man se at eksport og import mellem Danmark og Kina steg og Kina blev den 8. vigtigste importland. (Se statistikken over for handlen mellem Kina og Danmark: http://www.dst.dk/da/Statistik/BagTal/2005/2005-02-20-Samhandel-med-kina.aspx) Det må derfor have vakt Danmarks interesse nu hvor Kinas leder Mao døde i år 1976. Det med at de falske vase går i stykker og til sidst gik den originale vase også i stykker, dette kunne symbolisere at danskerne spekulerer over hvordan handlen mellem Kina vil være fremover.

Men 1976 er også året hvor der skete mange ændringer og påtagelse af de danske regler. Som eksempel, ulykkesforsikringsloven, ligelønsloven, færdselsloven, bistandsloven osv.

Og så er 1976 også det år hvor lande begynder at producere kopivare. Folk begynder at lave falske kopier af originale vare. (Hvilket filmen Olsen banden ser rødt prøver at lave sjov med.)  (se år 1976 for alle begivenheder: http://da.wikipedia.org/wiki/1976)

Indbrud i Det kgl. Teater[redigér | redigér wikikode]

Når Olsenbanden er i gang med at bryde ind i det Kongelige Teater for at stjæle penge og den dyre vase, så spilles der noget musik, for at dække for gruppens aktion, mens de er i gang med at udføre deres kup. Hver gang, når musikken når til de høje toner, så begynder de med at rive væggene nede, så de ikke bliver hørt. De forskellige toner og frekvenser matcher hver især en lyd fra enten et værktøj eller en væg som bliver revet ned. Fx. matcher de mere skingre toner fra diverse blæseinstrumenter lyden af en boremaskine, Egon har altså lært stykket udenad og dirigere de andre i forhold til musikken. Men det er ikke realistisk det, de gør. Når de borer i væggen, så er der høje og skingre lyde med en høj frekvens, dvs. korte bølgelængder i forhold til musikken: Man burde kunne høre dem. Det samme gælder, når de prøver at bombe væggen. Der er også korte bølgelængder i forhold til musikken. Det er altså ikke realistisk, at de kunne bombe sig igennem en væg uden at blive hørt inde i salen. Derudover banker de en murstensvæg ned med en hammer hvilket kan diskuteres om det er realistisk eller ej og om de i så fald burde have rigtige værktøjer. Scenen er dog stadig en kreativ og unik scene, som mange husker Olsen-banden ser rødt for.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Dansk Stub
Denne artikel om en dansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film