Task Force K-Bar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Operation Anaconda)
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
En Ka-bar kniv. Kniven hedder Knife, Fighting Utility (USN Mark 2 utility knife)
Norske SOF-tropper i Afghanistan i 2002.

Task Force K-Bar var en amerikansk ledet kommandostyrke (Joint Special Operation Task Force) som udover USA bestod af styrker på udlån fra seks lande. Task Force K-Bar var den første større indsættelse af landstyrker (Operation Anaconda) i Afghanistan efter den USA-ledede invasion. Task Force K-Bar opererede fra oktober 2001 til april 2002.

Styrken var opkaldt efter de amerikanske SEAL-soldaters kampkniv Ka-Bar.

Grundlæggende[redigér | rediger kildetekst]

Styrken opererede fra flyvebasen Oman's Masirah Air Base i det sydøstlige Afghanistan. Styrken var under kommando af den daværende kommandør Robert Harward fra US Navy Seals.

I alt blev 42 rekognoscering- og overvågningsmissioner fuldført, samt et antal kampmissioner der ikke blev rapporteret. Disse offensive missioner resulterede i 107 afghanske tilfangetagelser og mindst 115 døde talibanere og al-Qaeda-krigere.

Udmærkelser[redigér | rediger kildetekst]

I december 2004 blev der afholdt en privat ceremoni for de deltagende enheder i Task Force K-Bar, hvor hver enhed fik den amerikanske hædersbevisning - Presidential Unit Citation tildelt af den daværende amerikanske præsident George Bush for deres arbejde i Afghanistan.

Medlemslande[redigér | rediger kildetekst]

I alt deltog syv lande (inklusiv USA). Fra de syv lande var der 14 enheder og en forbindelsesofficer tilknyttet Task Force K-Bar.

Lande og enheder[redigér | rediger kildetekst]

Australien[redigér | rediger kildetekst]

Kommandostyrken havde fornemt selskab af de to lillebrødre til den britiske mastodont SAS.

Operatører: 95 mand, 1 dræbt

Canada[redigér | rediger kildetekst]

Efter styrkens ophør udtalte kommandør Robert Harward sig rosende over det canadiske bidrag, Joint Task Force 2 med udtalelser om at enheden havde været hans foretrukne førstevalg når der skulle uddelegeres kamp/offensive missioner.

Operatører: 40 mand

Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Også Danmark var med i det fine selskab. Det er uvist, hvilke operationer danskerne har været med på udover den famøse Operation Anaconda.

Operatører: 102 mand fordelt mellem de to korps

New Zealand[redigér | rediger kildetekst]

Ligesom storebroren Australien, så stillede New Zealand også deres bud på Special Air Service til rådighed.

Operatører: 40 mand

Norge[redigér | rediger kildetekst]

Ikke kun Danmark var repræsenteret operativt fra Skandinavien. Ligesom Danmark stillede Norge også deres specialstyrker fra Hæren og Sjøforsvaret til rådighed.

Operatører: 78 mand FSK: 50 og MJK: 28

Tyrkiet[redigér | rediger kildetekst]

Tyrkiets bidrag, var knap så stort som de andre landes.

Operatører: 1 forbindelsesofficer

Tyskland[redigér | rediger kildetekst]

Til sidst, men absolut ikke mindst havde Task Force K-Bar også de tyske KSK'ere med, som bidrog med relativt mange soldater, i forhold til de andre korps og kommandoer.

Operatører: 103 mand

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]