Osvald-gruppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Osvald-gruppen, oprindeligt kaldt Sabotasjeorganisasjonen, Saborg, eller blot Sab, var en norsk sabotageorganisation, som saboterede tyske installationer, krigsindustrier og tropper i Norge under 2. verdenskrig.

I årene forut for krigsudbruddet var den tysk-organiserede, ommunistiske Wollweber-organisationen godt organiseret blandt norske sømend. Den unge sømand og Spania-frivillige Asbjørn Sunde organiserede fra 1940 til 1944 den såkaldte Osvaldgruppen, der gennemførte mere end 200 sabotage-aktioner i Norge.[1]

Sabotørenes egen formelle navn til gruppen var Organisasjonen mot krig og fascisme. Gruppen var videreføringen af den til sidst opløste europæiske Wollweber-organisation, og blev fra 1941 ledet af kommunisten og sømanden Asbjørn Sunde. Gruppen modtog formelt ordre fra Sovjetunionen.

Nogle af aktionerne hadde stor betydning for okkupationen, eksempelvis sprængningen af kartotekerne for den frivilligee arbeidstjeneste, og en række af aktionerne blev udført på opdrag fra Hjemmefronten, eller af de regeringslojale politifolk der i Oslo indgik i Politigruppen.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Sunde, Asbjørn: Menn i mørket, selvbiografi 1947, Spartacus Forlag 2009. Forord af historikeren Lars Borgersrud. ISBN 978-82-430-0467-2.