Otto Leisner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Otto Leisner
Fulde navn Otto Georg Kurt Leisner
Født 16 januar 1917
København, Danmark
Død 16. august 2008 (91 år)
Aktive år 19451987
Ægtefælle(r) Ruth Leisner (27. juli 1948 – sin død)

Otto Georg Kurt Leisner (16. januar 1917 i København16. august 2008) var en dansk radio- og tv-vært, der tillige var ridder af Dannebrog.

Otto Leisner hørte til blandt pionererne inden for dansk tv. Han var således med, da man i 1948 udførte de første forsøg med tv i Danmark i Tivoli. Det var dog i radioen, han begyndte tilbage i 1945, hvor den stadig hed Statsradiofonien. Blandt andet var det ham, der i 1951 omdøbte Radioens Ønskekoncert til Giro 413.[1]

På tv blev han vært for underholdningsserien Pladeparade, og det meste af sin karriere optrådte han som vært for quizudsendelser som Fup eller fakta og Kvit eller dobbelt samt lette underholdnings- og showprogrammer som f.eks. Pusterummet, Turneen og H.O.P.L.A. – sidstnævnte et program, der stod hans hjerte særligt nært. Han gik på pension som 70-årig i 1987.

Han var onkel til musikeren Jesper Winge Leisner.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Barn- og ungdom[redigér | redigér wikikode]

Otto Leisner blev født i København, men allerede som ganske lille flyttede han med familien til SundbyøsterAmager. Leisner fik et stærkt tilknytningsforhold til Amager, og der boede han resten af sit liv – først i Kastrup og senere i Dragør.

Han voksede op i Sundbyøster i 1920'erne og gik på Østrigsgade Skole. Allerede som barn vaktes hans musikinteresse af en klaverspillende moster, som han kunne lytte til i timevis. Og allerede som seksårig begyndte Leisner selv at få klaverundervisning.

Som 10-årig fik Otto Leisner sit første job som bud i et vaskeri. Han beholdt jobbet i seks år, og det viste sig at få stor betydning for hans senere karriere, at han på den måde kom i kontakt med mange forskellige mennesker. Det blev hans første møde med et "publikum" og forberedte ham på det arbejde, han kom til at bestride i sin karriere som radio- og tv-vært.

Efter realeksamen i 1933 kom Leisner i lære på kontor i FDBIslands Brygge, hvor han bl.a. blev kollega med Anker Jørgensen, Finn Søeborg og Poul Bundgaard. Efter endt læretid følte han dog, at han var endt på den forkerte hylde, og fra 1940 begyndte han at læse til studentereksamen på aftenkursus. Studenterhuen kom i hus efter veloverstået eksamen i 1942, hvorefter han begyndte på jurastudiet. Det lykkedes ham at bestå filosofikum, men ellers kedede studiet ham, og han valgte at bruge størstedelen af sin tid på sit studenterarbejde i Prisdirektoratet, hvor han beregnede priser på skind og huder til skotøj. Da han samtidig aftjente af sin værnepligt og plejede sine interesser for musik, cykling og venner, blev der ikke meget tid tilovers til studiet, og han dumpede da også til første del af den juridiske embedseksamen.

Årene i radioen[redigér | redigér wikikode]

Efter anden verdenskrigs afslutning skulle Statsradiofonien til at uddanne nye medarbejdere til at lave udsendelser. Otto Leisner søgte i august 1945 om optagelse og var blandt dem, der blev optaget. Hans første udsendelse var fra en chokoladefabrik, hvorfra han kunne rapportere, at man efter mange års pause nu kunne producere ægte chokolade igen.

Allerede i slutningen af 1945 blev Leisner udpeget til at assistere Jens Frederik Lawaetz i underholdningsprogrammet Weekend-Hytten, der blev genoptaget efter at have været stoppet under krigen på grund af kraftig tysk indblanden i programlægningen. Leisner kom nærmest i lære hos Lawaetz, og efterhånden som han lærte at mestre genren, overtog Leisner mere og mere af programmet.

I pauserne i radioarbejdet arbejdede Leisner som pianist samt som turnéleder og koncertarrangør hos Blicher-Hansen, hvor han lærte at engagere kunstnere fra ind- og udland, og det hændte faktisk at han engagerede sig selv som pianist.

Efterhånden blev Leisner vært på flere radioprogammer – bl.a. Lørdagens grammofonstjerne, Manden bag melodien, På en øde ø, Vi discer op, Søndagspotpourri og For de unge på fyrre, og hans stemme blev kendt af enhver. Og hurtigt begyndte tilbuddene om at arbejde som konferencier og entertainer at vælte ind. I perioder optrådte han ofte rundt omkring i landet bl.a. sammen med Gotha Andersen og Jørgen Clevin.

Leisner blev efterhånden også en mester i at forfatte danske tekster, bl.a. til udenlandske hitmelodier, som så blev fremført i radioen på dansk. En af hans første succeser var Jens Hansens Bondegård.

Årene i fjernsynet[redigér | redigér wikikode]

Otto Leisner debuterede som tv-vært i 1955 i programmet Ved pejsen, men det store gennembrud fik han først i 1957 som vært for Pladeparade. Gennem årene blev listen over tv-værtsroller lang:

I 2014 blev Leisners kartotek med cirka 3.000 vittigheder solgt ved en auktion for 58.000 kroner.[2]

Kilder / eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Otto Leisner: Mine mange minder (Bogan, 1983), ISBN 87-7466-019-5.
  2. Jakob Skov Jakobsen og Troels Trier (16. september 2014). Otto Leisner-jokes solgt til 11 gange vurderingen. DR.