Otto Melchior

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Otto Melchior
Født 10. juni 1904 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 16. februar 1945 (40 år) Rediger på Wikidata
Politisk parti Danmarks Kommunistiske Parti Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Otto Adolph Melchior (født 10. juni 1904 i København, død 16. februar 1945) var en dansk kommunist og modstandsmand.

Melchiors far, Lauritz Melchior (1871-1931), var dr.med., prosektor og aktiv i Det Radikale Venstre. Moren, sygeplejerske Ruth Emilie Dorothea født Bruhn, var datter af en toldforvalter fra Nykøbing Falster. Lauritz Melchior var jøde, men havde giftet sig ikke-jødisk. Otto Melchior kom til at gå på Metropolitanskolen i samme årgang (1922) som Mogens Fog og Arne Munch-Petersen. Halvandet år efter studentereksamen meldte de tre sig ind i Danmarks Kommunistiske Parti (DKP). Otto Melchior uddannede sig til cand.polit og blev ansat i centraladministrationen som fuldmægtig i Invalideforsikringsretten og var desuden formand for de statsansatte i HK.

Otto Melchior blev udstødt af DKP og bistod derefter en Moskva-styret international bombeorganisation.[hvornår?] Under Anden Verdenskrig var han efter tysk opfordring efterforsket i en sag om bombning af to spanske trawlere i Frederikshavn 1938. Han blev anholdt og fængslet i marts 1941, men frifundet i byretten i juli.

Efter Tysklands angreb på Sovjetunionen arresteredes ledende kommunister og her også Melchior. Han blev sendt til Horserødlejren og siden deporteret til KZ-lejren Stutthof og døde af tyfus under en dødsmarch i februar 1945.[1]

Otto Melchior ligger begravet i KZ gravene i Mindelunden i Ryvangen.[2]

Weekendavisens journalist Arne Hardis har skrevet bogen Klassekammeraten — Otto Melchior — kommunisten, der forsvandt udgivet i 2010.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ David Rehling (3. september 2010). "Kammeraten der blev væk". Information.
  2. ^ Mindelunden i Ryvangen: KZ-gravene

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Otto Melchior i Frihedsmuseets modstandsdatabase