Oxyrhynchos

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Oxyrhynchus)
Oxyrhynchos' placering

Oxyrhynchus (græsk Οξύρυγχος, i dag: Al Bahnasa) er et område i Egypten ca. 160 km syd-sydvest for Kairo og ca. 11 km nordvest for Bani Masar. Stedet, som har sit navn efter en fisk i den egyptiske mytologi, er især kendt for enestående arkæologiske fund, især udgravninger af en stor mængde papyri fra antikken, herunder skrifter fra den tidligste kristne kirke. Blandt de vigtigste papyrusfund i Oxyrynchus er tidlige udgaver af nytestamentlige tekster, der er usædvanligt velbevarede pga. det tørre ørkensand, dokumenterne blev begravet i efter muslimske hellige krigeres overtagelse af området.

Blandt fundene er talrige kilder til det administrative og økonomiske liv i Egypten indtil 7. århundrede e. Kr. Talrige dokumenter fra stedet er uvurderlige til belysning af den tidlige kirke og dens tekster, da de her foreligger i udgaver, der for manges vedkommende er langt ældre end de hidtil kendte. Dele af Matthæusevangeliet og Markusevangeliet er hentet op af sandet i udgaver fra henholdsvis 3. og 5.århundrede, kapitler af Johannesevangeliet fra 3. århundrede, første kapitel af Romerbrevet fra 4. århundrede og 1. Petersbrev fra 4.-5. århundrede. Fundene i Oxyrhynchus af de nytestamentlige skrifter i meget tidlige udgaver anvendes i arbejdet med at fastslå ægtheden af de nutidige tekstudgaver i Ny Testamente. Derudover er der papyrusfund af apokryfe evangelier, som blev læst som opbyggelig litteratur, selv om de ikke hører til de kanoniske skrifter.

Forskningen i de mange papyrusfund har stået på siden 1930'erne, i mange år under ledelse af professor Peter Parsons fra Oxford University. 80 store bind er udgivet med kildetekster fra Oxyrhynchus Papyri , og yderligere mindst 40 bind forventes udgivet, efterhånden som det uhyre materiale bliver undersøgt. Tekstfundene i Oxyrhynchus er vigtige kilder til Egyptens historie, ikke mindst til den lange kristne periode i landet før den muslimske magtovertagelse. Mange videnskabelige arbejder om egyptisk historie og den kristne kirkes historie er i høj grad baseret på dokumentfundene fra Oxyrhynchus.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 28°32′N 30°40′Ø / 28.533°N 30.667°Ø / 28.533; 30.667

Egyptens geografiSpire
Denne artikel om Egyptens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi
HistorieSpire
Denne historieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.