Oyndarfjørður

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
OYNDARFJØRÐUR
Placering Eysturoy
Postnummer FO-690
Dansk navn Andefjord
Indbyggere 139 (2015)
Kommune Runavík
Markatal 32
Beliggenhed N62°16'37 W6°51'10

Oyndarfjørður er en færøsk bygdEysturoy's østkyst ved fjorden med samme navn. Kommunen Oyndarfjørður bestod kun af samme bygd. Den 1. januar 2005 blev kommunen sammenlagt med Runavík kommune.

Oyndarfjørður er en af de ældste færøske bygder. Skriftlige kilder fra 1300-tallet fortæller, at bygden også var en større bygd længere tilbage i tiden. En indbygger fra Oyndarfjørður kaldes en oyndfirðingur.

Ved stranden neden for bygden findes de to Rinkusteinarnir (rokkestenene), som af bølgerne sættes i bevægelse. For at se om de bevæger sig, er der bundet et tov fra stenene til fastlandet, så man kan følge bevægelserne. Sagnet fortæller, at der var en gammel troldkvinde i Oyndarfjorður, der forbandede to sørøverskibe, så de blev til sten og for evig tid skulle stå ved strandkanten og rokke hvileløst frem og tilbage.

Oyndarfjørður Kirkja[redigér | rediger kildetekst]

Midt i bygden ovenfor åens udløb ligger den lille typiske færøske trækirke med græstag fra 1838. Det er en hvidmalet, rektangulær træbygning af lodrette brædder. Græstaget var tidligere lagt på birkebark, men er nu lagt på bølgeblik. Over den smalle for-kirke mod vest er der opført en tagrytter med pyramidespir tækket med blikplader. På nordsiden har kirken to døre og fire vinduer. Den vestlige dør fører ind til for-kirken, men den anden bruges som præstedør. På sydsiden er der i alt 6 vinduer med meget forskellige mellemrum. Alle vinduer går helt op under det lille tagudhæng. Over indgangsdøren hænger en bræt, med navnene på de håndværkere, der var med til at opføre kirken i 1838.

Indvendig står kirken med åbne spær, og står i ikke malet træ. Undtagelsen korgitter, prædikestol samt den øverste del af stolegavlene, der er malet i en frisk blå farve. Over for-kirken findes et pulpitur med kirkens orgel. Kirkens største klenodie er uden tvivl altertavlen, malet i 1839 af Christoffer Wilhelm Eckersberg forstillende Gethsemane. På alterbordet står to kalke, og to høje lysestager fra kirkens opførsel. De to nyere lysestager er skænket af indbyggere i bygden. Døbefonten er af træ, sekskantet med to felter på hver side. Dåbsfadet er af tin fra 1735. Under loftet hænger to kirkeskibe. Det ene er en færøbåd, mens det andet er sluppen "Silverlinning". Kirken har to klokker. Den ene, støbt i København af I.C. & H. Gamst (1837) bruges ikke længere, mens den anden (32 cm i diameter) er fra 1947, støbt i Brønderslev – med indstriften: Harrin kaller sálir allar heim til hallar - Herren kalder alle sjæle hjem til sig". Låsen på kirkedøren er fra kirkens opførelse.

Personer tilknyttet Oyndarfjørð[redigér | rediger kildetekst]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 62°16′36.5″N 06°51′10.5″V / 62.276806°N 6.852917°V / 62.276806; -6.852917

Infoboks uden skabelon
Denne artikel har en infoboks dannet af en tabel eller tilsvarende.