P.O. Pedersen (ingeniør)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Peder Oluf Pedersen, kendt som P.O. Pedersen (19. juni 1874 i Sig i Thorstrup Sogn ved Varde30. august 1941 i København) var en dansk ingeniør, opfinder og fysiker samt direktør og rektor for Den Polytekniske Læreanstalt.

P.O. Pedersen

Han var søn af gårdejer Peder Pedersen og hustru Anne født Villadsen. Han blev gift med Marie Theodora Lihme (18711930). De fik 3 børn. Sønnen Kai Oluf Pedersen (1901-1991) (videnskabsmand), sønnen Gunnar Pedersen (1905-1997), senere generaldirektør i Post og Telegrafvæsenet og datteren, forfatteren Inger Magrethe (Grete) (1909-1997) gift Krøncke.


P.O. Pedersens karriere startede for alvor i 1889, da han sendte et brev med et projekt til et vandingsanlæg til Kong Christian IX. Brevet blev sendt videre til Polyteknisk Læreanstalt, hvorved dennes direktør Julius Thomsen og professor S.C. Borch fik kendskab til P.O. Pedersen og de fattede interesse for at hjælpe ham i gang med at studere. I efteråret 1890 flyttede P.O. Pedersen til København for at studere, med understøttelse fra kongen.

I 1899 kom Pedersen i forbindelse med Valdemar Poulsen. De to indledte et samarbejde omkring Valdemar Poulsens opfindelse, Poulsen-Buen. P.O. Pedersen var teoretikeren og Valdemar Poulsen var den kreative.

I 1912 blev P.O. Pedersen professor ved Den Polytekniske Læreanstalt, og i 1922 blev han direktør for samme. Fra 1933 og til sin død var Pedersen rektor for Den Polytekniske Læreanstalt. I 1937 var han med til at etablere Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

Han var Kommandør af 2. grad af Dannebrogordenen, Dannebrogsmand og tildelt den kongelige fortjenstmedalje i guld.

P.O. Pedersen er begravet på Vestre Kirkegård i København, og ingeniør-kollegiet P. O. Pedersen-kollegiet i Kongens Lyngby fra 1964 samt Railions dieselektriske lokomotiv litra EA 3019 fra 1992[1] er opkaldt efter ham.

Varde Museum fndes en mindestue med møbler der har tilhørt P.O. Pedersen.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Vista-kdmconfig.png Artiklen om personen P.O. Pedersen (ingeniør) kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.