PLO

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se PLO (flertydig). (Se også artikler, som begynder med PLO)
Palestine Liberation Organization

PLO, Palestine Liberation Organization (Dansk) Den palæstinensiske Befrielsesfront er en modstands-organisation i Palæstina, der kæmper for oprettelsen af en selvstændig palæstinensisk stat uden Israel.

PLO har haft en del problemer, da det som regeringsparti er blevet gjort ansvarligt for terrorhandlinger begået af andre organisationer.

Organisation[redigér | redigér wikikode]

PLO er inddelt i tre organer.

 • Nationalrådet, PNC (Palestine National Council), der kan opfattes som hele det palæstinensiske folks parlament ligesom det danske Folketing.
 • Eksekutivrådet (Executive committee). Dette er et beslutningsdygtigt organ, hvor de vigtigste beslutninger bliver taget. Dette råd består af 15 medlemmer af PNC, og her er alle PLO`s vigtigste politiske og militære organisationer repræsenteret.
 • Centralkomiteen (Central Committee) er et rådgivende organ og kan derfor ikke træffe beslutninger som de to andre.

PLO er en paraplyorganisation. Dens mange mindre organisationer kæmper mod israelsk besættelse. Disse otte største er:

 1. Fatah
 2. PFLP (The Popular Front for the Liberation of Palestine)
 3. DFLP (The Democratic Front for the Liberation of Palestine)
 4. PPP (The Palestinian People’s Party)
 5. PLF (The Palestine Liberation Front)
 6. ALF (The Arabic Liberation Front)
 7. PSF (The Popular Struggle Front)
 8. As-Sa’iqa

Historie[redigér | redigér wikikode]

PLO blev grundlagt i 1964 ledet af Ahmed Schukairy, som fire år senere blev afsat af Nationalrådet til fordel for Yasser Arafat. PLO var egentlig tænkt som en modvægt, ikke bare til Fatah, men til alle de mindre organisationer, som kæmpede for en palæstinensisk stat. Det blev ændret, da Yasser Arafat overtog formandskabet. Arafat var nemlig allerede formand for Fatah, og derfor blev Fatah en af de første mindre organisationer, som sluttede sig til PLO.

I 1967 led de arabiske stater et stort nederlag i Seksdageskrigen, og det ødelagde troen på, at de kunne være det palæstinensiske folks beskyttere. Derfor vandt PLO stor støtte, og det gjaldt specielt Arafat og hans ideer om guerillakrig mod israelerne og et fuldt selvstændigt PLO under kontrol af fedayeen-organisationerne.

I februar 1969 blev Yasser Arafat valgt til formand for PLO, og den næste tid blev ikke nem for ham. Allerede i 1970 led PLO store tab ved et angreb på organisationens væbnede styrker i Jordan. Den jordanske konge og regering var bekymret, for at PLO var i færd med at overtage magten og valgte at slå til militært, inden det var for sent. Denne hændelse blev siden kendt som Sorte September.

I 1974 ændrede situationen sig. Ved et arabisk topmøde i Rabat i Marokko blev PLO anerkendt som repræsentant for det palæstinensiske folk. Nu talte Arafat i FN som repræsentant for en NGO, nemlig PLO.

I 1982 foretog Israel en invasion af Libanon. Det svækkede PLO stærkt, da 12.000 partisaner måtte evakueres til Syrien, Tunesien og andre arabiske lande. Der blev i Tunesien oprettet et hovedkvarter, som i 1985 blev bombet af israelske styrker.

I juli 1988 overdrog kong Hussein af Jordan Vestbredden til PLO og gav palæstinenserne folkeretlige rettigheder. Området er stadig besat af PLO. Ved et møde i PNC i november 1988 bekendtgjorde Arafat oprettelsen af en palæstinensisk stat med hovedstad i Jerusalem.

Rådet vedtog samtidig at anerkende FN’s resolutioner 242 (1967) og 338 (1973), der anerkender alle de mellemøstlige staters suverænitet. Anerkendelsen skulle sammen med palæstinensernes ret til selvbestemmelse danne basis for en international fredskonference.

I december 1988 besluttede USA at indlede fredsforhandlinger mellem Israel og PLO.

Politisk parti Stub
Denne artikel om et politisk parti eller gruppe er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.