Pagodebusk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Pagodebusk
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Ericales (Lyng-ordenen)
Familie Ericaceae (Lyng-familien)
Slægt Enkianthus (Pagodebusk-slægten)
Art E. campanulatus
Hjælp til læsning af taksobokse

Pagodebusk (Enkianthus campanulatus) er en lille, løv­fældende busk med en slank og opret vækst. Hovedgre­nene er stift oprette, mens sidegrenene er kransstillede og næsten vandrette. Gamle buske kan have en meget uregelmæssig vækst.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Barken er først rød og glat, men se­nere bliver den brun, og til sidst er den grålig og svagt furet. Knopperne er spredte, men de sidder så tæt, at de virker nærmest kransstillede. Bladene er elliptiske med fint savtakket rand. Hver tak ender i en fin tråd. Bladene er friskt grønne og stift hårede på begge sider. Høstfarven er gul til ildrød. Blomstringen sker lige før løvspringet i maj. Blomsterne sidder i halvskærme fra bladhjør­nerne. De enkelte blomster er klokkeformede og gullige med røde aftegninger. Frugterne ses sjæl­dent i Danmark.

Rodnettet er højtliggende og består af mange, fint forgrenede smårødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 3 x 2,5 m (12 x 10 cm/år).

Hjemsted[redigér | rediger kildetekst]

Busken indgår i skovbrynene hos ege-bøge blandingsskovene på østskråningerne af Hokkaidos, Shikokus og Honshūs bjerge (Japan). Her er klimaet fugtigt med snerige vintre, pludselige forår og monsunregn hele sommeren.

I løvfældende skove i Mount Ishizuchi på Shikoku findes arten sammen med bl.a. Fraxinus lanuginosa (en art af ask), havehortensia, japansk bambus, japansk bøg, japansk konvalbusk, japansk kristtorn, japansk røn, japansk skimmia, japansk stuartia, Quercus crispula (en art af eg), skrueædelgran, solcypres og viftebladet løn[1]


Søsterprojekter med yderligere information:



Note[redigér | rediger kildetekst]