Pakistan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 12. jun. 2015, 06:51 af Amjaabc (diskussion | bidrag) Amjaabc (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Amjaabc, fjerner ændringer fra 87.50.113.34 (diskussion | bidrag))
اسلامی جمہوریۂ پاکستان
islāmī jamhūriya-i-pākistān
Pakistans nationalvåben
Nationalvåben
MottoIttehad, Tanzim, Yaqeen-e-Muhkam
("Tro, enhed og disciplin")
NationalmelodiQaumi Tarana
(Blessed Be the Sacred Land)
Pakistans placering
Hovedstad Islamabad
33°43′N 73°03′Ø / 33.717°N 73.050°Ø / 33.717; 73.050
Største by Karachi
Officielle sprog Urdu og engelsk
Regeringsform Republik
Uafhængighed
Areal
• Total
803.904 km2  (nr. 36
• Vand (%)
3,1 %
Befolkning
• Anslået 2014
196.174.380 (nr. 6)
• Tæthed
234,4/km2  (nr. 55)
Valuta Pakistansk rupee (PKR)
Tidszone +5
+5
Kendings-
bogstaver (bil)
PAK
Luftfartøjs-
registreringskode
AP
Internetdomæne .pk
Telefonkode +92
ISO 3166-kode PK, PAK, 586

Pakistan, officielt Den Islamiske Republik Pakistan, er et land i Sydasien. Grænselandene er Iran, Afghanistan, Kina og Indien. Sydkysten udgøres af det Arabiske Hav.

Pakistan blev dannet i 1947, da det sammen med området, der nu er Bangladesh, blev skilt ud fra Britisk Indien. Resten af Britisk Indien blev det selvstændige Indien. Navnet Pakistan betyder «det rene land», og det var meningen, at det skulle være en ren muslimsk stat. Opdelingen i Indien og Pakistan førte til, at millioner af mennesker måtte krydse grænserne for at være i det land, som deres religion hørte til. Alligevel blev mange muslimer i Indien,og mange hinduer blev i Pakistan.

Øst-Pakistan løsrev sig i 1971 og dannede efter en blodig borgerkrig, Bangladeshkrigen, den selvstændige stat Bangladesh.

Etymologi

Navnet Pakistan betyder "det rene land" på urdu og persisk. Det blev skabt i 1934 som Pakstan af Choudhary Rahmat Ali, som udgav det i sin pjece Now or Never.[1] Navnet repræsenterede "de tredive millioner muslimer i PAKSTAN, som lever i de fem nordlige enheder i Britisk IndienPunjab, Afghania (også kendt som North-West Frontier Province), Kashmir, Sindh og Baluchistan."[2]

Geografi

De nordlige og vestlige dele er bjergområder. Den pakistansk kontrollerede del af Kashmir har nogle af de højeste bjerge i verden inklusiv K2 og Nanga Parbat. Mod sydøst ligger Tharørkenen som strækker sig ind i Indien.

Befolkning

Kort over udbredelsen af de dominerende etniske grupper i Pakistanområdet

De største befolkningsgrupper er Pashtuner (grøn) og Balucher (rød) i vest , og Punjabier (brun) og Sindh'er (gul) i øst på den anden side af Indus-floden.

Pakistan er delt i fire provinser:




og tre andre territorier:

Kort over Pakistan
Kort over Pakistan

Større byer i Pakistan er:

Regionalt samarbejde i Sydasien

Pakistan er sammen med de øvrige lande i Sydasien medlem af SAARC (Engelsk:South Asian Association for Regional Cooperation). SAARC blev stiftet i december 1985 med det formål at fremme det regionale samarbejde inden for regionen, samt øge handelen mellem landene og styrke Sydasiens økonomisk udvikling. Organisationen har hovedsæde i Kathmandu, Nepal, og følgende stater er medlemmer: Bangladesh, Bhutan, Indien, Maldiverne, Nepal, Pakistan og Sri Lanka samt fra april 2007 også Afghanistan.

Litteratur

  • Jochen Hippler: "Verdens farligste land? - Pakistan mellem militærherredømme, ekstremisme og demokrati". Ellekær, 2013.

Referencer

  1. ^ Choudhary Rahmat Ali (januar 28, 1933). "Now or never: Are we to live or perish for ever?". Columbia University. Hentet 4. december 2007.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Dato automatisk oversat (link)
  2. ^ Wolpert, Stanley A. (1984). Jinnah of Pakistan. New York: Oxford University Press. ISBN 0195034120.

Se også

Eksterne henvisninger


Pakistans geografiSpire
Denne artikel om Pakistans geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 30°N 71°Ø / 30°N 71°Ø / 30; 71