Pakkoruotsi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Pakkoruotsi er et finsk udtryk, der betyder obligatorisk svenskundervisning i finske skoler. Det svenske sprog blev i årene 1972 - 1977 et obligatorisk fag i folkeskolen i Finland. I 1980'erne blev den obligatoriske undervisning i det svenske sprog indført på erhvervsskolerne. På mange højere skoler end folkeskoler og erhvervsskoler har svensk altid været et obligatorisk fag.

For alle, som går i en finsksproget grundskole i Finland, er det obligatorisk at lære svensk i syvende, ottende og niende klasse. Selv i gymnasiet og på universiteterne er svensk obligatorisk. Tilsvarende skal de, som går i en svensksproget skole i Finland, lære finsk fra tredje klasse.

Mange finner ønsker at gøre svensk til et valgfrit fag i stedet for at tvinge eleverne til at lære det. Det kan jo anses at være unødvendigt for en person, som bor langt inde i det østlige Finland, flere hundrede kilometer fra den nærmeste svensktalende bygd, at skulle lære et sprog, som vedkommende måske kun kommer til at bruge nogle få gange i sit liv.

Argumenterne for og imod er mange; bl.a. synes fortalerne, at det giver Finland en højere grad af fællesskab med det øvrige Norden, og at en stor del af den nationale kultur er skrevet på svensk.