Panzer VIII Maus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Searchtool.svg Eftersyn
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Modelfoto

PzKpfW VIII var et tysk udviklingsprojekt under 2. Verdenskrig, der skulle resultere i en kæmpemæssige kampvogn, der måske snarere burde klassificeres som et mobilt fort, end som et egentligt køretøj.

Den færdige kampvogn ville have været 10 meter lang og over tre en halv meter høj. Den skulle beklædes med op til 240 mm tyk pansring og vejede omkring 185 tons.

Den skulle bevæbnes med en 128 mm anti-tank kanon, som var kraftig nok til at nedkæmpe en hvilken som helst allieret kampvogn på lang afstand. Ud over dette hovedvåben skulle den også have en sekundær 75 mm kanon. En sekundær kanon som var kraftigere end de fleste andre kampvognes primære våben. Tillige skulle den også have to coxiale maskingeværer af standard hærmodel MG42. 7.65 mm.

En svaghed ved hovedbevæbningen var at ladningen bestod af projektilet og i hvertfald en fremdriftsladning. Da vægten for den samlede komponent var for stor for en lader at bære. Samme problem led Tiger II JagdTiger også under. Det betød ( i sammenligning med samtidige vogne) langsom ladetid og derfor nedsat kampevne. Den lave hastighed var også af betydning for kampevnen

Udviklingsarbejdet var et resultat af en ordre i 1942 fra Hitler til Dr. Ferdinand Porsche om sammen med Krupp's at konstruere en supertung kampvogn i 100 tons klassen. Den første prototype af Maus – uden tårn – blev afprøvet i december 1944. Selve tårnet blev først monteret i et senere stadie af udviklingen, idet de fleste prøvekørsler blev gennemført med en attrap.

Da kun få broer ville kunne bære den 185 tons tunge kampvogn, blev der skabt mulighed for at den, ved hjælp af en snorkel, selv kunne krydse floder med vanddybder op til ca. 4 meter. Til prototyperne anvendtes en 1200 Hk Daimler-Benz benzinmotor (diesel var forudset til den endelige udgave) med elektrisk transmission. Maus kunne dermed opnå en hastighed af ca. 20km/t. De kun to prototyper af Maus, kørte i 1944 og 1945, men kom aldrig i kamp. Den taktiske værdi af så tunge kampvogne var yderst tvivlsom, ligesom anvendelse af udviklingsressourcer på dette stadie af krigen på to parallele udviklingsprojekter, Maus hhv. PzKpfW E.100.

Hall for de "Maus" på New Verskraft, Army Experimental Station Kummersdorf, 2013

Panzer VIII var et udviklingsprojekt som skulle resultere i en uovervindelig kampvogn, der kunne besejre det nazistiske 'tusindårsriges' mange fjender. Konceptideen var et eksempel på den nazistiske ledelses higen efter ultimative løsninger. Den høj-effektive nazistiske propagandamaskine havde en utilsigtet virkning i forhold til landets egen teknologiske udvikling. Adolf Hitler råbte op om massive gengældelsesangreb og uovervindelige krigsmaskiner, og ingeniørerne arbejde på højtryk for at opfylde hans ønsker. De udviklede ideer til mægtige våbensystemer som kunne opfylde førerens drømme om det ultimative våben. Udviklingen af 'Musen' var ikke uden problemer.

Selve konceptet om en supertung kampvogn var yderst fejlbehæftet, da få veje og næsten ingen broer kunne holde til at 'Musen' kørte på dem. Yderligere havde de tyske ingeniører ikke mulighed for at udvikle en ny motor til kampvognen og de måtte sætte en alt for svag motor i. Dette betød at 'Musen' nærmest ikke kunne bevæge sig og at motoren arbejdede så intensivt at den ville bryde sammen efter meget kort tid.

Musen' blev aldrig færdigudviklet.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • B.T. White: Tanks and other armoured fighting vehicles of World War II

Som andre tyske kampvognsversioner betød den manglende færdigudvikling ikke, at den ikke blev sat i produktion. En "prototype" blev komplet færdig og en anden manglede blot tårnet. Begge blev ved egen fremdrift sendt fra fabrikkens testområde da dette blev truet af den rusiske fremrykning. Angiveligt skulle de fremføres til forsvar af Berlin. Et faktum er at den komplette bliver sprængt af besætningen på vejen "et stykke fra" prøveområdet og samtidig eller kort efter bliver den uden tårn efterladt. Om det skyldes teknisk sammenbrud eller personalet ikke fandt marchfarten tilstrækkelig i forhold til det russiske avancement er endnu ukendt. Men russerne bjærgede tårnet og chassiet fra den anden og satte det sammen til een model. Denne kan nu ses på et museeum i Rusland.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: