Perifert venekateter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se drop.
Et almindeligt venflon, med beskyttelseshætte ved siden af

Et perifert venekateter, i fagsproget ofte kaldet et venflon eller blot ved forkortelsen PVK, populært kaldet et drop, er et tyndt plastikkateter, der lægges ind i en vene på en patient, for derigennem at lette administration af medicin eller væske. Et PVK lægges typisk en vene enten på håndryggen eller i albuebøjningen, da venerne her oftest ligger tæt under huden og er tydelige at se; dette vil dels gøre det lettere at lægge katetret rigtigt, dels mindske ubehaget for patienten.

Anlæggelse af venflon i håndryggen er normalt at foretrække, da erfaring viser at utilsigtede fjernelse er mindre, end ved anlæggelse i albuebøjningen. Ved svært tilgængelige vener vil det ofte være nemmere at anlægge venflonet i albuebøjningen. PVK fås normalt i 5 forskellige størrelser. For at kende forskel er proppen på injektionsporten indfarvet i følgende farver:

  • Brun : Forceret blodtransfusion.
  • Grå : Hurtig transfusion af fuldblod eller blodkomponenter.
  • Grøn : Operative indgreb, infusion af store væskemængder, almindelig blodtransfusion.
  • Lyserød : Almindelig væsketerapi, og medicin.
  • Blå : Til børn samt patienter med små vener.

Fordelen ved et PVK er primært, at man har adgang til kontinuerlig indgift af medicin eller væske, ligesom man med et enkelt stik har mulighed for at administrere intravenøs medicin adskillige gange. Et PVK kan ligge i samme vene i op til 3 døgn, inden det bør skiftes; anlæggelse af et PVK medfører altid en øget infektionsrisiko, da hudens naturlige barriere for infektioner bliver brudt ved indstiksstedet. Skiftes et PVK inden for 72 timer af anlæggelse er infektionsrisikoen dog minimal. At skifte et PVK indebærer at plastikkatetret fjernes fra venen, så hullet i huden kan få lov at hele op, og at et nyt PVK anlægges i en anden vene.

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg