Persien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 12. jun. 2015, 00:33 af Frederik159 (diskussion | bidrag) Frederik159 (diskussion | bidrag) (indsat henvisning til anden wiki-side)
Sammenskrivningsforslag
Artiklen Persien er foreslået føjet ind i Iran. (Siden 2011)  Diskutér forslaget

Persien var indtil 1935 navnet på det nuværende Iran.

Etymologi

I Medien regerede en akhæmenidisk æt som lydkonger i "Parsua", et område syd for "Urmiasøen" (persisk: Daryacheh-ye Orumìyezh). Kyros den Store af denne æt gjorde Parsua selvstændigt og underlagde sig i år 557 f.Kr. hele det mediske rige og udnævnte sig til "Kong Kyros den Store stifter af det akhæmenidiske dynasti (557 f.Kr.-331 f.Kr.) og grundlægger af det persiske rige". Navnet Persien stammer fra området, som Kyros den Store selvstændiggjorde som sit land, og hvor han tidligere havde været lydkonge.

Parsua berettes der allerede om i assyriske kilder, som fortæller, at deres konge, Salmanassar III, modtog tribut fra dette område af 27 ariske høvdinge. Ordet er ikke persisk, og landet har siden ændret navn til Iran i 1935. Dette ord stammer fra arierne selv. Det var betegnede de vestligste områder, de slog sig ned i, for "aryanam", ariernes land. Aryanam blev gennem middelpersisk dialekt til "eran" og senere til det nypersiske ord Iran, (iransk ایران)

Historie

Det persiske rige har været en stormagt over flere omgange. Det første persiske rige blev grundlagt i ca. år 550 f.Kr. Riget bestod af persisktalende grupper, som delte kultur og sprog under det Achaemenidske styre.

Riget var størst omkring 226-651 e.Kr. under Sassaniderne. Det omfattede riget Iran, Irak, Armenien, Afghanistan, Syrien, Pakistan, alle arabisktalende lande, dele af Tyrkiet og dele af Indien.

Sassanideriget under sin største udstrækning.

Det seneste persiske dynasti var Pahlavi monarkiet, der blev grundlagt af Reza Shah i 1925, og som regerede Iran frem til til den islamiske revolution i 1979.

Grundlæggende menneskerettigheder blev for første gang nedskrevet af den persiske konge, Kyros den Store på en cylinder, Kyros-cylinderen. Derpå stod skrevet, at alle mennesker havde ligestilling i hans rige, uanset religion, køn, etnisk baggrund, sprog eller anden kulturel forskellighed. På cylinderet står også, at alt slaveri skal ophøres og at fred skal herske i riget. Cylinderen blev udgravet i hovedstaden Babylon, og findes nu på British Museum i London og en replika af den kan ses ved FNs hovedkvarter i New York.

Det persiske rige var enevældigt, men kongen havde dog rådgivere og andre statseksperter til at hjælpe sig med at styre landet. Persisk er et af de få eksisterende sprog i verden (og blandt andet finsk og tyrkisk) hvor ordene ’han’ eller ’hun’ ikke findes, men hvor der kun er et ord for fælleskøn.

Araberne erobrede det persiske rige i år 643 e. Kr. og efter flere krige og besættelser blev Persien igen uafhængigt i år 1500. Persisk sprog og kultur blevet vedligeholdt takket være den persiske digter Ferdowsi.

Cylinderen med den første menneskerettighedsererklæring

I det 7. århundrede f.Kr. gjorde Kyros den Store zarathustrismen til persisk statsreligion. Det vedblev den at være i ca. 1200 år, hvor landet blev erobret af araberne og islam blev den officielle religion.

Persien har ført mange krige mod folk og lande, herunder ofte Rom. De krige, som imidlertid har haft størst indflydelse på verdenshistorien, er Perserkrigene. De fandt sted mellem de små græske bystater og det store persiske rige. Disse foregik fra 500 til 448 f.Kr. Nogle græske bystater anså Persien som en økonomisk trussel. Perserne havde planer om at udvide riget og mere magtfuldt. Persien havde Darious I som leder. Han indledte krigene mod grækerne. Nogle af de græske stater valgte at støtte krigen imod Persien, mens andre forblev neutrale. Athen og Sparta støttede krigen med de største hære i Grækenland. Kulminationen på perserkrigene kom, da det persiske rige blev erobret af Alexander den Store.

Persien har bidraget med kultur, kunst og sprog:

  • Den persiske matematiker Al-Khawrazmi opfandt bogstavregning, algebra.
  • Det første sted geden blev malket var i Persien (10.000 f.Kr)
  • Verdens første terninger blev fundet i Persien (3.000 f.Kr.)
  • Verdens første guitar, som på persisk bliver kaldt ’Tar’ er udgravet fra Persien (4.000 år f.Kr)
  • Verdens første flag, fundet i Iran (3.000 f.Kr.)
  • Verdens ældste backgammon spil (2.500 f.Kr)
  • Første fejrede fødselsdag (3.000 f.Kr.)
  • Første sted i verden der fejrede et nytår når naturen genopstod (5.000 f.Kr)
  • Troen på at tallet 13 bragte uheld (5.000 f.Kr.)
  • Persien var også stedet hvor kongerne begyndte at bruge ”kroner” (512 f.Kr)

Foruden videnskab og kultur, menes Persien – i kraft af zarathustrianisme/parsisme der var statsreligionen i Persien før Islam – at have øvet væsentlig indflydelse på mange af de store verdensreligioner, herunder de Abrahamitiske religioner, jødedommen, kristendommen og Islam, men også hinduismen. Således går mange af guderne i parsismen igen i hinduismen, eksempelvis den iranske Mithra der i hinduismen kaldes for Mitra. [1]

Frem til 1935 blev landet både kaldt ’Iran’ og ’Persien’.

Kilder/henvisninger

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Se også

Noter

  1. ^ "Zoroastrianism". Hentet 2012-01-18. {{cite web}}: |archive-url= kræver at |archive-date= også er angivet (hjælp)
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.