Peter Cornelius (komponist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Peter Cornelius
1824-1874

Peter Carl August Cornelius (24. december 1824 i Mainz26. oktober 1874 samme sted) var en tysk komponist, digter, musikskribent og oversætter.

Han studerede i Berlin under Siegfried Dehn og gik derpå til Weimar, hvor Liszt tog sig af ham. Det fortrolige samliv med denne mester påvirkede Cornelius' bevægelige og higende ånd, og han blev en ivrig forkæmper for den nytyske skole; foruden artikler i forskellige musikblade skrev Cornelius nu talrige sange til dels til tekster, digtede af ham selv. Til sin opera Der Barbier von Bagdad havde Cornelius også selv skrevet teksten, hvilket viser den indflydelse, Richard Wagners kunstanskuelser har haft på Cornelius. Operaen opførtes i Weimar (1858), men uden held – til dels på grund af intriger mod Liszt der herefter opgav sin stilling som kapelmester i nævnte by.

Fra 1865 fulgte Cornelius Wagner til München hvor han fik ansættelse ved den kongelige musikskole. Her fuldførte han operaen Cid der opførtes i Weimar, men uden synderlig mere held end sin forgænger. En tredje opera, Gunlöd, forblev ufuldendt. Cornelius, der i øvrigt har komponeret forskellige vokalværker, større korværker, cyklusen Brautlieder m. m., har efter sin død fået oprejsning for den miskendelse, som han i levende live, til dels af partiårsager, havde været genstand for.

Hans operaer, særlig Der Barbier von Bagdad, er opført på mange tyske scener og på enkelte andre operascener, f.eks. i København, og hans fremragende begavelse er blevet anerkendt også ud over hans hjemland, idet særlig hans sange har fundet udbredelse.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Komponister Stub
Denne biografi om en komponist er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.