Piero de' Medici

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Merge-split-transwiki default.svg Flytteforslag
Denne side er foreslået flyttet til Piero II de' Medici. Klik her for at se flytteforslaget.
Piero de' Medici

Piero di Lorenzo de' Medici (15. februar 147228. december 1503), undertiden også kaldt Piero den Uheldige, var storhertug af Firenze fra 1492 indtil hans eksil i 1494.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Piero di Lorenzo de' Medici var født i Firenze som den ældste søn af Lorenzo de' Medici (il Magnifico) og Clarice Orsini. Han var broder til pave Leo 10..

Han blev uddannet af store personligheder som Angelo Poliziano til at følge sin far som hersker af Firenze. Hans tøjlesløse, arrogante og udisciplinerede personlighed skulle dog vise sig at gøre det svært for Piero at beklæde embedet som hersker i Firenze.

Piero fik overdraget myndigheden som leder i Firenze i 1492. To år senere (1494) gjorde Karl 8. af Frankrig indtog i Italien med en stor militærstyrke og gjorde krav på den napolitanske trone. Karl 8. var blevet fristet af Ludovico Sforza, il Moro, forhenværende regent i Milano, som kunne afsætte sin nevø Gian Galeazzo Sforza og i stedet indsætte kongen som hertug.

Efter at have afgjort nogle sager i Milano bevægede Karl 8. sig mod Napoli. Han drog gennem Toscana og lod nogle soldater blive tilbage, for at sikre kommunikationen med Milano under felttoget. Piero forsøgte at være neutral, men det var i Karls øjne uacceptabelt, og han planlagde at invadere Toscana. Piero forsøgte modstand, men kunne ikke hente megen hjælp i Firenze. Firenze led under Girolamo Savonarolas indflydelse, så selv hans fætre flygtede fra byen og Karl 8.'s tropper.

Piero opgav hurtigt og betingelsesløst kampen, da Karl 8.'s tropper nærmede sig byen. Utilfredshed blandt byens borgere førte til, at Medici-familien måtte flygte. Palazzo familien blev plyndret, Republikken Firenze blev genindført og familien blev officielt dømt til eksil. Den bosatte sig i de andre italienske stater og i resten af Europa. Mens Spanien og Frankrig i 1503 fortsatte kampen i Italien om herredømmet i Napoli, druknede Piero i Garigliano floden, da han flygtede efter slaget, som hans allierede franskmændene tabte.

Ægteskab og børn[redigér | redigér wikikode]

Piero giftede sig med Alfonsina Orsini i 1488. Hun var datter af Roberto Orsini, greve af Tagliacozzo og Caterina Sanseverino. De fik to børn:

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: