Pilsner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Urquell pilsner
Ordet pilsner anvendes i Danmark i praksis ofte som synonym for øl.

Pilsner er en øltype brygget på undergær.

Verdens første undergærede pilsner blev lanceret i 1842 af Měšťanský Pivovar i Plzeň (Pilsen) i det nuværende Tjekkiet. Øl brygget på samme gærstamme markedsføres nu som Pilsner Urquell (Plzeňský Prazdroj). Med industrialiseringen var det blevet muligt at udvikle den avancerede undergæringsteknik, hvor man før i tiden havde været nødt til udelukkende at bruge overgæring til ølbrygning [1]. Brygningsteknikken blev hurtigt udbredt til resten af Tjekkiet og snart til resten af verden. I Tjekkiet benyttes udtrykket "pilsner" (plzeňský) kun om øl fra fra Plzeň, men der er mange andre tjekkiske bryggerier, der laver samme type øl.

Ordet pilsner anvendes i Danmark i praksis ofte som synonym for øl. Den første danske pilsner blev lavet af Tuborg i 1881 af nordmanden Hans Bekkevold.[2] Ordet blev snart udbredt, da konkurrerende bryggerier ligeledes lancerede deres pilsnere i kølvandet på Tuborgs.

Forarbejdet til at brygge de langtidslagrede undergærede øl kom dog først og fremmest fra bryggerne Carl Jacobsen og Carl Wiibroes arbejde med de nye metoder til at dyrke gærstammer og investeringer i udvidede tekniske anlæg. En af gærstammerne kom fra Plzeň i det daværende Bøhmen, og derfor kaldtes øltypen for pilsnersk øl eller blot pilsner. Bryggerne herfra havde dog i forlængelse Jacobsens far J.C. Jacobsens pionérarbejde i faget mest arbejdet med at fremstille bajersk lagerøl, som var en øltype, der brygges i Bayern – bayersk øl, og herfra kommer det i daglig tale udbredte ord bajer.


Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Øl Stub
Denne artikel om øl eller bryggerier er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.