Pippi Langstrømpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fil:Pippi Langstrumpf Pippi Longstocking.jpg
Pippi Langstrømpe på tysk frimærke.

Pippi Langstrømpe (svensk: Pippi Långstrump) er en fiktiv børnebogsfigur skabt af Astrid Lindgren.

Pippi er verdens stærkeste pige, og hendes fulde navn er Pippilotta Viktualia Rullgardinia Krusemynta Efraimsdotter Långstrump. Hun har fregner, der giver hende et frisk udseende og rødt hår med fletninger. Hun bor i Villa Villekulla sammen med sin abe hr. Nilsson, sin hest og en taske fyldt med guldpenge. Pippis bedste venner hedder Tommy og Annika.

Pippi Langstrømpe dukkede for første gang op i 1945, hvor hun flyttede ind i Villa Villekulla, huset ved siden af Tommy og Annika. Med sig havde hun sin abe, hr. Nilsson og hesten, Lille Gubben. Da Pippi Langstrømpe udkom, opstod der et værre postyr. Det var uhørt, at et barn skulle opføre sig som Pippi. Ikke alene klarer Pippi sig uden forældre, hun sætter også spørgsmålstegn ved alle autoriteter: skolen, socialforvaltningen og politiet.

Selvom de tre bøger,: Pippi Langstrømpe, Pippi Langstrømpe går om bord og Pippi Langstrømpe i Sydhavet, blev skrevet i 1940'erne er de stadig nogle af de meste læste, oversatte og berømte børnebøger. De er oversat til 90 sprog. Pippi Langstrømpe er blevet læst på mange forskellige måder. En af de mere vedholdende er Pippi Langstrømpe som repræsentant for kristendommen. Eller ligefrem som Jesus på grund af sin omsorg for de svage i samfundet og sin erklærede ikke-voldelige måde at klare enhver situation på.

Pippi-bøgerne er fyldt med skjulte citater af forfattere som Shakespeare, Dante og Sokrates. Feministerne kan takke Pippi Langstrømpe for at bidrage til kvindekampen gennem sit oprør med de maskuline autoriteter. Pippi Langstrømpe og Simone de Beauvoirs Det andet køn udkom samtidigt, og Pippi Rødstrømpe er et godt eksempel på en kvinde, der ikke frivilligt lader sig nøjes med en plads som Den Anden.

Pippi Langstrømpe kom i 2005UNESCOs (kulturorganisation under FN) liste over bevaringsværdige, kulturelle værker.

I 1944 tilbød Astrid Lindgren manuskriptet til Pippi Langstrømpe til Bonniers forlag, men forlaget afviste det, og det blev i stedet udgivet hos Rabén og Sjögren, som bad Ingrid Vang Nyman lave illustrationer til historien. Bonniers afvisning betragtes som en af forlagshistoriens største bommerter.

Eksterne henvisninger

Litteratur