Polikarpov Po-2

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Polikarpov Po-2, "За Сталина!" = For Stalin

Polikarpov U-2 eller Po-2 var et sovjetisk biplan, med kælenavnet Kukuruznik af det russiske "kukuruza" majs. Det pålidelige fly tjente som skolefly og til at sprøjte afgrøder på markerne. Det er det biplan, der er produceret flest af.

U-2-prototypen, der havde en 74 kW (99 hk) Sjvetsov M-11 luftkølet, 5-cylindret stjernemotor, fløj første gang den 24. juni 1927 med M.M. Gromov som pilot. Efter nogle tilpasninger fløj det igen 7. januar 1928. Førproduktionsudgaver af flyet blev afprøvet i slutningen af 1928 og serieproduktionen indledtes i 1929 på fabrik nr. 23 i Leningrad. I Sovjetunionen standsede produktionen i 1953, men typen blev bygget på licens i Polen frem til 1959.

U-2 blev kendt som flyet der anvendtes af 588. Natbomberregiment, der udelukkende bestod af kvinder, både piloter og jordpersonel. Enheden blev berygtet for sine dumdristige, lavtgående natangreb bag de tyske linjer hvor piloterne Katja Rjabova og Nadja Popova fløj op til 18 togter på en nat. De kvindelige piloter bemærkede at alene det forhold at det var kvinder, der angreb, skabte yderligere demoralisering hos tyskerne. Piloterne fik af tyskerne øgenavnet "Natteheksene" (Nachthexen).