Pontius Pilatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg "Pilatus" omdirigeres hertil. For bjerget i Schweiz, se Pilatus (bjerg).
Duccio maesta detail4.jpg

Pontius Pilatus var romersk præfekt i Judæa og Samaria, 26-36 e.Kr.

Pilatus er mest kendt som den politiske ansvarlige for domsfældelsen og korsfæstelsen af Jesus. Pilatus kom fra ridderfamilien Pontius, og afløste Valerius Gratus som præfekt over Judæa og Samaria i år 26. Som præfekt viste han ikke forståelse for jødernes religiøse følelser, og ifølge Josephus blev han kaldt tilbage til Rom efter en brutal nedkæmpelse af et Samaritansk oprør. Han ankom til Rom kort efter Tiberius' død 16/3 år 37. Han blev efterfulgt af Marcellus.

Biblen[redigér | redigér wikikode]

Ifølge evangelierne er Pilatus ikke overbevist om Jesu skyld og forsøger i første omgang at undgå korsfæstelse, men ender med at bøje sig for kravet fra ypperstepræsterne og de jødiske ledere. I Matheus-evangeliet omtales hvordan Pontius Pilatus efter domfældelsen af Jesus vasker sine hænder i jødernes påsyn mens han siger: "Jeg er uskyldig i dennes blod; det bliver jeres sag!"

Øvrige kilder[redigér | redigér wikikode]

I romerske kilder nævnes Pilatus kun hos Tacitus i en skildring af kejser Neros forfølgelse af de kristne. På en indskrift fundet i 1961 i Cæsarea, står der bl.a. Pontius Pilatus præfekt i Judæa. Pilaus omtales også hos de jødiske historikere Filon og Josefus, hvor han fremstilles som en vilkårlig og grusom præfekt, som ikke viser forståelse for jødernes religiøse følelser.

Eftermæle[redigér | redigér wikikode]

Pilatus er nok den mest nævnte romer, eftersom han indgår i den apostolske trosbekendelse, hvor det hedder om Jesus; Pint under Pontius Pilatus.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: