Poppelsommerfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Poppelsommerfugl ?
Poppelsommerfugl.Foto: Kompak, 2005
Poppelsommerfugl.
Foto: Kompak, 2005
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda (Leddyr)
Klasse: Insecta (Insekter)
Orden: Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt: Limenitis
Art: populi
Videnskabeligt artsnavn
Limenitis populi
Linnaeus 1758

Poppelsommerfuglen er ikke set i Danmark siden 1961 og må nok betragtes som uddød i Danmark. Til gengæld findes den så tæt på som i Sverige. I Vesteuropa og Sydeuropa er den temmelig sjælden, mens Central- og Østeuropa har større bestande. Poppelsommerfuglen er som irisen tæt knyttet til en enkelt planteart – nemlig bævreasp. Da sommerfuglen fandtes i Danmark kunne man træffe den i Roden skovLolland i perioden 25. juni – 29. juli.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Hannen ligner en hun af arten iris, på grund af den mørkebrune overside, men han kan kendes på, at bagvingerne ingen øjepletter har. Derimod har bagvingerne orange kanter. Hunnen af poppelsommerfuglen har brede hvide bånd på bagvingerne. Undersiden af vingerne har et metalskinnende blå-grønt skær. Poppelsommerfuglen er omtrent lige så stor som irisen og har dermed et vingefang omkring 58-72mm.

Livscyklus[redigér | redigér wikikode]

Ægget lægges på bævreasp, eller i sjældne tilfælde på andre poppelarter. Efter en uge klækkes det og larven kommer frem. I september forbereder larven sig til overvintring. Når træerne springer ud året efter kommer larven atter frem. I juni forpuppes den og ca. 3 uger senere, i slutningen af juli, kommer den voksne sommerfugl frem.

Foderplanter[redigér | redigér wikikode]

Bævreasp.

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]