Prekariat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Prekariat er et begreb for en social gruppering, der er karakteriseret af løse og usikre ansættelseforhold for eksempel uden ansættelseskontrakt, ansættelse uden fast timetal og tidsbegrænset ansættelse.

Den kan for eksempel bestå af unge akademikere, freelancere, immigranter og løsarbejdere uden pension, ferie og dagpenge.[1][2]

De er ufrivilligt løsansatte, og kan arbejde som projektansatte eller som vikarer. For eksempel journalister, der arbejder som "daglejere" på et dagblad via et vikarbureau.[3]

Guy Standing har blandt andet brugt begrebet og sammenstiller det også med begrebet working poor.[4]

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Prekariat er et nyt ord, som er afledt af adjektivet "prekær", der betyder "usikker" eller "vanskelig". Ordet er kommet ind i dansk via det franske ord précaire,[kilde mangler] der stammer fra det latinske precarius ("bedt om" eller "opnået ved bevilling").

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Sigge Winther Nielsen (23. oktober 2014). "Irma-adlen har sit parti, men er Dansk Folkeparti Aldi-segmentets talerør?". Politiken. Arkiveret fra originalen 25. oktober 2014. Hentet 25. oktober 2014.
  2. ^ Mette-Line Thorup (18. marts 2015). "Freelance- og deleøkonomi udfordrer solidariteten". Information.
  3. ^ Mikkel Andersson (11. august 2015). "27-årige Sofie: Det er urealistisk, at jeg nogensinde bliver fastansat". Berlingske.
  4. ^ Guy Standing (26. april 2014). "Op med humøret – prekæriatet kommer". Information.

Videre læsning[redigér | rediger kildetekst]