Rasputitsa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mudder på Østfronten i efteråret 1941
Rasputitsa (Mudderhav), 1894, Alexei Savrasov

Rasputitsa (ru: распу́тица) er en periode to gange om året, hvor vejene bliver ufremkommelige i Hviderusland, Rusland og Ukraine. Ordet kan oversættes med "morads-årstiden" fordi de store flade sletter i denne periode bliver mudrede og sumpede, og alle veje uden brolægning bliver også påvirket. Begrebet dækker både årstiden ("forårs rasputitsa" og "efterårs rasputitsa") og vejenes tilstand.

Rasputitsa rammer hårdest om foråret, på grund af den smeltende sne, men optræder også om efteråret på grund af kraftige regnskyl.

Rasputitsa er velkendt som en stor fordel for forsvarerne i krigstid. Napoleon betragtede Ruslands mudder som en meget væsentlig forhindring.[1][2]

Under 2. Verdenskrig fik den månedlange mudder-periode den tyske fremrykning under slaget om Moskva til at gå omtrent i stå, og kan have hjulpet med til at redde den sovjetiske hovedstad.[3]

Det tilsvarende begreb på finsk er rospuutto, der betyder "vejløshed" (samme ord som på russisk), eller kelirikko, hvilket betyder "tøbrud". Alle ikke brolagte veje bliver til mudder. I gamle dage gjorde det dem praktisk taget ubrugelige. Moderne veje er brugbare, men kan vare glatte i farlig grad. I den finske skærgård kaldes perioden kelirikko eller (på svensk) menföre, hvilket antyder at isen er for tynd til at den kan bære folk eller køretøjer, men for hård til at den kan passeres af mindre skibe, som ikke er forstærket til sejlands i is. De eneste brugbare køretøjer under kelirikko er hovercraft, hydrokoptere eller fly såsom helikoptere. I modsætning til Rusland indtræffer rospuutto kun om foråret i Finland, når sneen smelter og nedbøren skifter fra sne til vand.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. FAQ om hvad der var årsagen til at Napoleons invasion af Rusland mislykkedes
  2. "mens det var næsten umuligt at trække kanonlavetter gennem det halvfrosne mudder"
  3. Overy (1997:113–14): "Begge sider kæmpede nu med efterårets mudder. Den 6. oktober var den første sne faldet, usædvanligt tidligt. Det smeltede hurtigt, og ændrede landskabet til dets sædvanlige ufremkommelige tilstand – rasputitsa, bogstaveligt ‘tiden uden veje’. ... Det er almindeligt at tilskrive det tyske nederlag i forsøget på at erobre Moskva til det pludselige skift i vejret. Mens det bestemt er rigtigt at den tyske fremrykning gik langsommere, så var den allerede blevet bremset af den fanatiske modstand fra de sovjetiske styrker og problemerne med at bringe forsyninger frem over lange afstande gennem besatte områder. Mudderet lagde også en bremse på den sovjetiske opbygning og var en hindring for hurtig fremføring af mænd og maskiner."

Referencer[redigér | redigér wikikode]