Reginald Pole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Reginald Pole.

Reginald Pole (3. marts 150018. november 1558) var en engelsk statsmand og kardinal.

Pole tilhørte en fornem familie, der var nært beslægtet med Huset Tudor; hans mor var datter af hertugen af Clarence. Henrik VIII interesserede sig meget for den unge gejstlige og lod ham studere først i Oxford, siden i Italien (1521—30) og Paris. Han undgik så længe som muligt at udtale sig i sagen om Henriks skilsmisse fra Katarina af Aragonien, skønt han havde fået universitetet i Paris til at udtale sig til gunst for skilsmissen. Endelig da kongen tvang ham til at tale, udgav han (1536) De unitate ecclesiæ, der skarpt dadlede kongens optræden. Han brød herved med sit fædreland og var i 20 år i landflygtighed. Paven gjorde ham til kardinal og sendte ham som legat til Nederlandene. Han arbejdede her ivrigt paa at rejse det engelske folk til opstand og få Frankrig og Spanien til at angribe England; han tænkte, at han selv kunne blive engelsk konge og ægte kongens datter Marie. Hans planer mislykkedes dog, og Henrik VIII lod hans mor og brødre dræbe. Han måtte derpaa i nogle år opholde sig i Viterbo, hvor han omgikkes med Vittoria Colonna og andre, der senere ansås for kættere; ham selv har man tilskrevet et lutheransk skrift. »I Rom ansås han for lutheraner, i Tyskland for papist, i Frankrig for kejserens tilhænger, i Bryssel for Frankrigs«, blev der sagt om ham. Det skyldtes denne uklare holdning, at han ikke 1549 valgtes til pave. 1554, da Maria den Blodige havde besteget Englands trone, vendte han tilbage som pavelig legat og virkede nu som dronningens fortrolige rådgiver med fanatisk iver for at genindføre katolicismen og faa pavens overhøjhed anerkendt. 1556 blev han Cranmers eftermand som ærkebiskop i Canterbury. Alligevel afsatte hans uven Caraffa, der 1556 blev pave som Paul IV, ham som legat og kaldte ham tilbage til Rom for at forsvare sig mod beskyldningen for kætteri. Hans død, dagen efter dronning Maries, sparede ham for denne ydmygelse.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
Kardinaler Stub
Denne kardinalbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi