Reichstag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Reichstag (på dansk: Rigsdag) var betegnelsen for det tyske parlament indtil 1945, da det formelt blev opløst ved fredsslutningen efter anden verdenskrig.

Reichtag stammer tilbage fra det tysk-romerske rige, hvor det dog ikke var et parlament i demokratisk forstand. Med dette riges sammenbrud i 1806 blev reichstagen overtaget af de forskellige tyske sammensætninger i det 19. århundrede, nu på mere eller mindre demokratisk grundlag, og med Weimarrepublikken i 1919 blev det et ægte demokratisk parlament.

De demokratiske tilstande varede dog ikke så længe, idet Adolf Hitlers sejr ved valget i 1933 bragte ham i en position, så han kunne sætte reichstagen ud af kraft, hvilket Rigsdagsbranden samme år gav ham et påskud til. I de følgende år fungerede den fortsat, men kun på skrømt, og 26. april 1942 var den forsamlet for sidste gang.

Med delingen af landet efter krigen blev reichstagen nedlagt og i Vesttyskland erstattet af Forbundsdagen (Bundestag). I 1989 efter Tysklands genforening blev Forbundsdagen flyttet fra Bonn til den genopbyggede Rigsdagsbygning i Berlin.

Politik Stub
Denne artikel om politik er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.