Relativitetsteori

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
E=mc^2

Relativitetsteorien er et sæt af to teorier i fysik: den specielle relativitetsteori og den almene relativitetsteori udviklet af Albert Einstein.

Den specielle relativitetsteori[redigér | redigér wikikode]

Den specielle relativitetsteori blev publiceret i 1905 og handler om sammenhængen mellem observationer i inertialsystemer der er i jævn bevægelse i forhold til hinanden. Teorien bygger på nogle få forudsætninger:

  1. lysets hastighed i vakuum er uafhængig af inertialsystemernes bevægelse
  2. fysikkens love er ens i alle inertialsystemer (Det specielle relativitetsprincip)
  3. årsagssammenhængen er bevaret: virkningen følger altid en årsag

Før den specielle relativitetsteori var Galilei-transformationen den grundlæggelse transformation mellem inertialsystemer. Den stemte dog ikke overens med Einsteins postulat om lysets invariants og måtte derfor revideres. Det blev den med Lorentz-transformationen. Postulaterne medførte, at samtidighed, tid og længde blev relativt. Tid og længde kan beskrives ud fra tidsforlængelse og længdeforkortelse. Tidsforlængelse og længde forkortelse har størst betydning ved store hastigheder nær lysets. Ved små hastigheder vil Lorentz-transformationen altså ligne Galilei-transformationen.

Kort efter at have publiceret en artikel, der beskrev dette, udledte Einstein i en artikel den berømte formel E=mc²

Den almene relativitetsteori[redigér | redigér wikikode]

Den almene relativitetsteori blev publiceret i 1916 og er en teori om gravitation og bevægelser under indflydelse af acceleration.

Teorien erstattede Newtons klassiske beskrivelse og er central for kosmologien. Teorien postulerer at tilstedeværelsen af masse og energi krummer rumtiden, og at denne krumning påvirker alle elementarpartikler, herunder fotoner (f.eks. lys).

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: