Ribbegople

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Maleri af forskellige gopler af Ernst Haeckel

Navnet ribbegople (latin Ctenophora) dækker egentlig over en række forskellige arter af gopler, der har otte striber/"ribber", der løber fra dens top til bund. Hver af disse ribber består af små, tværstillede blade, der så består af fimrehår. Bladene anvender den til at svømme.

De fleste af ribbegoplerne har to lange tentakler – en i hver side – med klæbeceller. I dens "hoved" sidder et ligevægtsorgan, der koordinerer bevægelserne, så den ikke bare flyder rundt på må og få. Desuden har den to mundlapper, der anvendes til at indfange dens føde: Plankton, samt fiskeæg og -larver.

Goplen er hermafrodit, men det er dog fortsat noget uklart, hvorvidt den er i stand til at befrugte sig selv eller om den behøver en partner. Visse larver af goplen bliver kønsmodne og formerer sig allerede inden de er voksne. Således kan der forekomme en kæmpevækst, hvis levebetingelserne er gode. Normalt bliver den kønsmoden nogle uger efter den er udklækket og kan på 10 dage producere 12.000 æg.

I farvandene omkring Danmark findes den lille stikkelsbærgople (Pleurobrachia pileus), den større tolappet ribbegople (Bolinopsis infundibulum), samt stor ribbegople (Beroe cucumis). Endelig er "dræbergoplen" (Mnemiopsis leidyi) blevet observeret primo 2007.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: