Rocambole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Napoleon 3. af Frankrig som Rocambole, tegnet af André Gill as Rocambole, 1867

Rocambole er navnet på hovedpersonen i den romanserie der blev skrevet af Pierre Alexis Ponson du Terrail i perioden 1857-1871. Rocambole er en fiktiv eventyrhelt. Rocambole havde stor betydning for udviklingen af krimien og spændingslitteraturen, da den repræsenterer overgangen fra den gotiske roman til den moderne spændingslitteratur. Ordet rocambolesque er på fransk blevet synonym med det fantastiske eventyr, især hvis historien indeholder flere overraskende drejninger.

Opsummering af seriens handling[redigér | redigér wikikode]

I den første roman bliver Rocambole introduceret for læseren som en opfindsom dreng, der som forældreløs bliver adopteret af den snu gamle kone, Maman Fipart. I starten er han medhjælper for den onde Andrea de Felipone, a.k.a. Sir Williams, i hans kamp mod Andreas halvbror, Comte de Kergaz. En af de andre vigtige personer i denne kamp er luderen med et hjerte af guld og nerver af stål, Louise Charmet, a.k.a. Baccarat.

I den tredje roman i serien, overtager Rocambole forbryderorganisationen og dræber Sir Williams. Men hans onde planer bliver igen afværget af Baccarat, og han ender med at være fange i strafarbejdslejren i Toulon (det samme fængsel hvor Jean Valjean var fængslet i Les Misérables.)

I den fjerde roman møder læseren en ældre og klogere Rocambole, der er blev benådiget, og som er blevet en helt med gode hensigter; denne historie faldt dog ikke i læsernes smag og Ponson du Terrail skrev en ny version hvor Rocambole undslipper fra Toulon, genopretter sin ære og bliver helt igennem en helt.

De senere romaner handler om Rocambole som en frygtløs helt der bekæmper en vidt forskellige mængde af nedrige skurke såsom f.eks. den indiske thuggee, og andre. Han er blevet en hjernen bag foretagendet som taget til Indien og som har samlet en hel trup af forskellige talentfulde hjælpere.

Rocambole foregriber sådanne fiktive personer som A.J. Raffles, Arsène Lupin, Fantômas, The Saint, Doc Savage, Judex and The Shadow.

I slutningskapitlet i det sjette bind, afslører Ponson du Terrail at Rocambole eksisterer i virkeligheden og faktisk fortalte sine egne oplevelser igennem den fiktionelle person, og på den måde har opfundet en af de første af denne slags metafiktive helte.

Serien blev efter Ponson du Terrails død taget op og fortsat af andre franske forfattere såsom Contant Gueroult og Jules Cardoze.

Rocambole i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Rocambole-serien blev også kendt i Danmark, og de første 4 bind blev oversat og udgivet på dansk i 1868-1870. Interessen for Rocambole affødte også danske kopier. En af dem var bogen En kjøbenhavnsk Rocambole – eller: Et Blad til Hovedstadens hemmelige Historie (med undertitlen "Original Roman af C.S. Trykt paa Udgiverens Forlag hos A. Friberg.) fra 1869 som på samme måde som forlægget fortæller om hemmelige selskaber af skurke og helte der bekæmper hinanden, men med København som baggrund i stedet for storstaden Paris.

Holger Drachmann beskriver hvordan bogen var yndet som underholdningslitteratur for den københavnske underklasse i novellen Maaneskin i samlingen Skyggebilleder fra Rejser i Indland og Udland fra 1883. Hovedpersonen, den rige fuldmægtige er midt om natten trådt ind på et værtshus på Nørrebrogade i København. Drengen der har lukket ham går straks tilbage for at genoptage læsningen af en bog:

Citat Fuldmægtigen drak, sad lidt i Tavshed, syntes, at han skulde begynde med noget og spurgte saa: Er det meget interessant, hvad Du dér læser? - Drengen saa' ikke op. Fuldmægtig Abel gentog sit Spørgsmaal en Kende højere i Tonen, og sagde denne Gang "De" [...] Drengen saa' paa ham med et forbiglidende Blik, vendte sig derefter til Gæsten ved Bordet og atter tilbage til sin Bog med det ene Ord, i hæs Overgangsstemme: Rokkambole! Citat
Skyggebilleder, 1883, s. 96-97.

Den nyeste danske oversættelse (i 8 bind) af Rocambole er fra 1957.

Bøger i serien[redigér | redigér wikikode]

 1. Les Drames de Paris (1857) (aka L’Héritage Mystérieux)
 2. Le Club des Valets de Coeur (1858)
 3. Les Exploits de Rocambole (1858-59)
 4. Les Chevaliers du Clair de Lune (1860-62)
 5. La Résurrection de Rocambole (1865-66) (Denne roman omskriver og afløser de 4 forrige)
 6. Le Dernier Mot de Rocambole (1866-67)
 7. Les Misères de Londres (1867-68)
 8. Les Démolitions de Paris (1869)
 9. La Corde du Pendu (1870, aldrig afsluttet)

Af andre forfattere[redigér | redigér wikikode]

 • af Contant Gueroult:
  1. Le Retour et la Fin de Rocambole (1875)
  2. Les Nouveaux Exploits de Rocambole (1880)
 • af Jules Cardoze:
  1. Les Bâtards de Rocambole (1886)
 • af Frédéric Valade:
  1. Le Petit-Fils de Rocambole (1922)
  2. La Haine immortelle (1922)
  3. Le Testament de Rocambole (1931)
  4. Olivia contre Rocambole (1931)
  5. La Justice de Rocambole (1932)
  6. La Belle Olivia (1932)
  7. Les Larmes de Rocambole (1933)
  8. Le Châtiment d’Olivia (1933)

Film[redigér | redigér wikikode]

 • Rocambole (fransk; serie, sort/hvid, 1914)
 • Rocambole (fransk; serie, sort/hvid, 1924)
 • Rocambole (fransk; sort/hvid 1932)
 • Rocambole (Mexico; sort/hvid, 69 min., 1946)
 • Rocambole (fransk; sort/hvid, 105 min., 1947)
 • Rocambole (fransk; farvefilm, 100 min., 1962)

TV[redigér | redigér wikikode]

Rocambole (Fransk, sort/hvid, 3 sæsoner med hver 26 afsnit på 15-min, 1964-65)

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]