Romani

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Romani er roma-folkets (bedre kendt under navnet sigøjnere) sprog.

Romani / roʊməni / (også Romany, Gypsy, eller Gipsy, Romani: Romani Chib) er en af ​​flere sprog i roma-folket, der tilhører den indo-ariske gren af ​​den indoeuropæiske sprogfamilie. Mange slags af Romani er divergerende og undertiden betragtes disse sprog som deres egne. Den største af disse er Vlax Romani (omkring 900.000 mennesker), Balkan Romani (700.000), Karpaterne Romani (500.000), og Sinti Romani (300.000). Nogle roma samfund taler blandede sprog baseret på det omgivende sprog med bibeholdt Romani-afledt ordforråd - disse er kendt af lingvister som Para-roma sorter, snarere end dialekter af sproget romani selv. Sproget tilhører den indoariske gren af de indoeuropæiske sprog. Sproget er således beslægtet med de sprog som tales i det nordlige Indien og Pakistan, hvilket menes at indikere romaernes oprindelse. Låneord som er optaget i romani gør det muligt at spore de store linjer i deres vandring mod vest.

Romani er tættest beslægtet med punjabisk og pothohari hvilket ses af at de tre sprog har nogle ord og grammatiske træk til fælles som ingen andre sprog har.

Talere af sproget romani[redigér | redigér wikikode]

Normalt henvise til sproget som Romani Chib "sproget romani" eller Romanes "på en rom måde". Denne stammer fra Romani ord ROM, hvilket betyder enten "et medlem af (Romani) gruppen" eller "mand", det er også her udtrykket "Roma" stammer fra på engelsk, selv om nogle romagrupper refererer til sig selv ved hjælp af andre demonyms (fx 'Kaale', 'sinti', etc.). den engelske stavning "Romani sproget" kan også findes, hvilket afspejler en anden transskription af Romani fonem R'en. Før slutningen af ​​det nittende århundrede, er det som regel i engelsksprogede tekster, at der er henvist til sproget som "Gypsy sproget" [1].

Wikipedia-logo-v2.svg Wikipedia på Romani
Der findes også en Wikipedia på Romani.

Eksterne Links[redigér | redigér wikikode]

  • Romnet.dk – Websiden om romaer / sigøjnere i Danmark og Europa