Romkugle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tre trøffelkugler

Romkugler er en form for wienerbrød, der fremstilles af f.eks. gårsdagens usolgte wienerbrød og kagerester, som æltes sammen med romessens. De er bl.a. kendetegnede ved lang holdbarhed.[Kilde mangler] En stor andel af bagere og konditorer, hvis ikke de fleste, i Danmark sælger romkugler. De kendes også i Midtjylland og Østjylland under navnet "trøfler" eller "trøffelkugler". Dette er også navnet, som Føtex sælger dem under. I NordjyllandMors går de under navnet "sputnik"[Kilde mangler]. I visse tilfælde finder man steder nord for Limfjorden hvor de går under navnet Krumseboller eller Romboller.

Romkugler fås i mange forskellige størrelser (observeret op til 15cm diameter) med forskellige slags krymmel. Farven på dejen varierer afhængigt af, om hovedbestanddelen er wienerbrødsdej (lys dej) eller chokoladekagerester (mørk dej).

Studenterbrødene er nært beslægtede til den almindelige romkugle. De bages på samme måde som romkuglerne, men er typisk flade/aflange og bages på en dejbund med hindbærsyltetøj og overstrukket med glasur. Ligeledes er "kanonkugler" af samme dej men rullet i lakrids krymmel og kun lavet af den mørke dej og uden rom essensen.

Mad og drikke Stub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.