Rudolf Kerner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rudolf Kerner

Personlig information
Født 21. februar 1910 Rediger på Wikidata
Saarbrücken, Saarland, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 1998 Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem af Schutzstaffel Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Gestapo-medarbejder, politibetjent Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Gestapo Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Rudolf Kerner (21. februar 1910 i Saarbrücken, Tyskland1998) var en tysk SS-Hauptsturmführer og kriminalkommisær. Han var chef for det tyske sikkerhedspoliti i Kristiansand fra 1941. Efter krigen blev han dømt til døden, men senere benådet.

I 1942 overtog Gestapo statsarkivet i Kristiansand. Den lokale Gestapo-chef var Rudolf Kerner, og det var ham som bestemte hvem, som skulle afhøres. I løbet af krigen var omkring 3.500 nordmænd fra Sørlandet arresteret på statsarkivet i mere end fire dage. Over 400 blev tortureret af det tyske sikkerhedspoliti Gestapo, og 162 omkom i koncentrationslejre eller blev henrettet.[1] En af de torturerede var modstandsmanden Louis Hogganvik.[2] Bautasten med navnene på ofrene er sidenhen blevet opstillet. “Skrekkens hus“, som statsarkivet blev kaldt, er i dag det eneste bevarede Gestapo-hovedkvarter i Norge, og fremstår næsten autentisk.

I 1946 aflagde Kerner flere rapporter om det tyske sikkerhedspolitis aktioner på Sørlandet under 2. verdenskrig sammen med det norske statspoliti.

Kerner og sine medarbejdere blev den 16. juni 1947 dømt til døden for forbrydelser mod straffelovens § 233, jf. lov nr. 14 af 13. december 1946 – forbrydelser mod norske patrioter. Kerner blev oprindeligt tiltalt for blandt andet at have henrettet en række sovjetiske krigsfanger. Grundlaget for tiltalen var at samtlige af disse drab blev gennemført uden at der forelå dom eller retsbehandling. Alligevel frifandt højesteret Kerner på dette punkt, da der var mangelfulde beviser for hvorvidt mindstekravene for en lovlig henrettelse var blevet opfyldt. Dødsstraffen blev i 1948 omgjort til livsvarigt fængsel. Han blev løsladt i oktober 1953 og returnerede derefter til Tyskland[3]. Han døde i 1998.[3]

Udstilling fra “Skrekkens hus“ i Kristiansand, som viser den lokale Gestapo-chef Rudolf Kerner på sit kontor i Statsarkivet i byen. Arkivet er i dag det eneste bevarede Gestapo-hovedkvarter i Norge.


Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Stiftelsen Arkivet: Arkivets historie
  2. ^ "Stiftelsen Arkivet: Louis Hogganvik – Valgte å ta sitt eget liv". Arkiveret fra originalen 20. oktober 2008. Hentet 25. september 2010.
  3. ^ a b "Stiftelsen Arkivet: Rudolf Kerner". Arkiveret fra originalen 21. marts 2013. Hentet 15. marts 2013.