Rulleleje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Et rulleleje

Et rulleleje er et leje hvor der mellem inderringen og yderringen er ruller. Disse ruller har til formål at mindske friktion (som i et kugleleje).

Rullernes hovedform er enten cylindrisk, konisk eller sfærisk deraf afledes de tre hovedtyper: cylindriske rullelejer, koniske rullelejer og sfæriske rullelejer [1]

Cylindrisk rulleleje[redigér | rediger kildetekst]

Det cylindriske rulleleje har cylindriske ruller og er velegnet til opgaver primært bestående af radial last. Lejet kan rotere hurtigt i forhold til sit bæretal og anvendes eksempelvis i toghjul, gearkasser og CNC-spindler.

Konisk rulleleje[redigér | rediger kildetekst]

Det koniske rulleleje blev patenteret at Henry Timken i 1898. Koniske rullelejer findes sædvanligvis med 1,2 eller 4 rækker koniske ruller og er velegnet hvor der optræder en kombination af aksiale og radiale belastning.

Eksempler hvor man finder anvendelse af koniske rullelejer er i gearkasser, hjulaksler (eks. tog og lastbiler) og som hovedlejer i multimegawatt vindmøller.

Sfærisk rulleleje[redigér | rediger kildetekst]

Det sfæriske rulleleje har sfæriske ruller som kan arbejde under vinkelstilling da inder- og yderring har en passede skålform. Lejet er således mere tolerant overfor unøjagtigheder og skæv montage.

Lejet har stor kapacitet i radial retning og fungerer også med en vis grad af aksial belastning (gerne under 15 % af den radiale last). Lejet er således et godt all-round leje og er derfor meget udbredt i industrien.

Timken er, anno 2014, verdens største producent af koniske rullejer [2].

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Rullelejer". Arkiveret fra originalen 4. marts 2016. Hentet 24. april 2021.
  2. ^ Timken - tapered roller bearings