Søren Kam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fil:Sören Kam.jpg
Søren Kam med ridderkors 1945

Søren Kam (født 2. november 1921 i København) var en dansk frivillig i Waffen-SS og i mange år jaget af danske myndigheder for mordet på B.T.s redaktør Carl Henrik Clemmensen i 1943. Han er i dag tysk statsborger.

Anden Verdenskrig[redigér | redigér wikikode]

Under 2. Verdenskrig kæmpede Kam på østfronten i 5. SS-Panzer-Division Wiking, med andre danske frivillige. Han fik tildelt Jernkorsets Ridderkors den 7. februar 1945 og blev samtidig udnævnt til SS-Obersturmführer (sv.t. premierløjtnant)

På orlov hjemme i Danmark i sommeren 1943 fik Kam til opgave at grundlægge Schalburgkorpset til "modterror" mod den danske modstandsbevægelse og dens støtter. Den 30. august 1943 deltog han sammen med to kammerater fra Waffen-SS, Jørgen Valdemar Bitsch og Knud Flemming Helweg-Larsen, ved Lundtofte i mordet på den populære redaktør Carl Henrik Clemmensen.

Efter krigen[redigér | redigér wikikode]

Flemming Helweg-Larsen blev efter krigen dømt til døden og henrettet, alene for sin rolle i drabet på Carl Henrik Clemmensen. Jørgen Valdemar Bitsch forsvandt sporløst. Søren Kam var ved krigens slutning i Tyskland hvor han forblev. Han har siden 1956 været tysk statsborger.

I 1968 undersøgte den offentlige anklager i München mordsagen. Søren Kam medgav, at han havde skudt på Carl Henrik Clemmensen, men kun som en "solidarisk handling" efter at Flemming Helweg-Larsen havde dræbt Clemmensen, som lå død på jorden. Sagen blev henlagt i 1971, da den tyske anklagemyndighed ikke mente at have beviser nok til at vinde en retssag.

I 1995 gav Kam anledning til medieomtale, da han i byen Ulrichsberg i den østrigske delstat Kärnten deltog i et Waffen-SS stævne for krigsveteraner. Ved træffet – hvor også Jörg Haider og Gudrun Burwitz (Heinrich Himmlers datter) deltog – blev Søren Kam videofilmet af tyske antifascister. Optagelsen blev vist på tysk fjernsyn, og han blev genkendt af danske seere.

I 1997 blev den 50 år gamle obduktionsrapport om den myrdede fundet frem. Af den fremgår, at Carl Henrik Clemmensen døde, ved at otte pistolkugler ramte ham samtidigt, mens han stod op. Søren Kam ændrede den 3. august 1998 forklaring og sagde nu, at han og de to andre skød mod den ubevæbnede redaktør i "nødværge".

I 2004 lavede Søren Fauli dokumentarfilmen Min morfars morder, hvor Søren Fauli opsøger Søren Kam. Den myrdede redaktør Carl Henrik Clemmensen var Søren Faulis morfar.

Søren Kam blev den 10. december 2004 af Retten i Lyngby varetægtsfængslet in absentia for mordet i 1943 på redaktør Carl Henrik Clemmensen. Kendelsen blev stadfæstet i Østre Landsret. Kam siger selv, at han er uskyldig, men ønsker ikke at deltage i en retssag i Danmark. Tyskland har hidtil nægtet at udlevere ham, men den 7. juli 2006 ratificerede det tyske parlament konventionen om den europæiske arrestordre, som åbner retlig mulighed for, at han kan blive udleveret.

Den 16. august 2006 anmodede Justitsministeriet officielt om en udlevering af Søren Kam efter de nye tyske regler.

Den 21. september 2006 blev Søren Kam arresteret af det tyske politi og fængslet i München. Den 12. oktober 2006 blev han løsladt igen, fordi han ifølge de tyske myndigheder næppe ville flygte, mens hans sag blev behandlet. En afgørelse faldt i starten af februar 2007, hvor landsretten i München afviste en udlevering. Retten fandt, at der ikke var tale om overlagt mord, men i stedet drab, hvorfor sagen var forældet.

Den 1. april 2007 rangerede Søren Kam som nummer otte på listen over efterlyste krigsforbrydere på Simon Wiesenthal Centrets liste, der omfatter nulevende personer. Wiesenthal Centret mistænker Søren Kam for under besættelsen at have stjålet infomation om navne og adresser på jøder i Danmark, hvilket muliggjorde nazisternes deportation af jøder til Tyskland. Den 1. april 2008 rangerede Simon Wiesenthal Centret ham som nummer fem på en ny liste over efterlyste krigsforbrydere[1].

2008 har Justitsministeriets 1. statsadvokatur skønnet, at Simon Wiesenthal Centrets påstand er urigtig. Denne afgørelse synes Danmark at tøve med at sende til Wiesenthal Centret, der flere gange har rykket for den. Gurli og Erik Haaest skriver om sagen i "Søren Kam – Hitlers danske yndling" 2008, og bringer en række oplysninger om Søren Kam og de tre, der var med til drabet på redaktør C.H. Clemmensen 30. august 1943: Flemming Helweg-Larsen (henrettet 1946), Jørgen Valdemar Bitsch (det lykkedes ham at flygte fra Faarhuslejren 15. maj 1945) samt en 'anonym tysk værnemagtsoldat'.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Høgh-Sørensen, Erik: Dansk Dødspatrulje, en bog om SS-officer Søren Kam. Askholms Forlag (1998)
  • Høgh-Sørensen, Erik: Forbrydere uden straf. Nazisterne der slap fri. Forlaget Documentas (2004)
  • Haaest, Gurli og Erik: "Søren Kam – Hitlers danske yndling" (Bogans Forlag, oktober 2008)

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Militær Stub
Denne militærrelaterede biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi