STS-122

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
STS-122
Missionsemblem
Missionsstatistik
Missionsnavn: STS-122
Rumfærge: Atlantis
Antal besætningsmedlemmer:7
Affyringsrampe:LC-39A (KSC)
Opsendelse: 7. februar 2008 19:45 UTC
Landing: 20. februar 2008
Landet på:KSC
Varighed: 12 dage, 18 timer
Kredsløbets højde:226 km
Kredsløbets inklination:51.6°
Kredsløbstid:91.6 min
Masse:2.051.829 kg
Foto af besætningen
Bag (V-H): Melvin, Walheim, Love, Schlegel For (V-H): Frick, Eyharts, Poindexter
Bag (V-H): Melvin, Walheim, Love, Schlegel
For (V-H): Frick, Eyharts, Poindexter
Navigation
Tidligere missionNæste mission
STS-120 STS-123

STS-122 var en NASA rumfærge-mission til ISS med rumfærgen Atlantis. Opsendt 7. februar 2008 og vendte tilbage 20. februar 2008. STS-122 var den 24. rumfærgemission til ISS og den 122. rumfærgemission.

Hovedmålsætningerne for STS-122 var at levere og montere det europæisk (ESA) designede modul Columbus og rotere ISS-ekspedition 16 besætningen.

Efter Atlantis' landing vil den blive klargjort til STS-125, som er den sidste service-mission til rumteleskopet Hubble.

Efter fuldførelsen af STS-122 er der 10 rumfærgemissioner tilbage i rumfærgeprogrammet foruden 2 ubekræftede backupmissioner.

Atlantis skulle have været opsendt 6. december, men efter en række fejl ved sensorer i brændstoftanken er opsendelsen nu udskudt på ubestemt tid. Opsendelsen er tidligere blevet udskudt til 9. december 2007, 2. januar 2008 og 10. januar 2008. Opsendelsen skete 7. februar 2008.

Besætning[redigér | rediger kildetekst]

ISS-ekspedition 16 besætning[redigér | rediger kildetekst]

Opsendelse:

Hjemflyvning:

Last[redigér | rediger kildetekst]

Animation af ISS efter 1E

STS-122 var ISS-monteringsmission 1E, og medbragte til montering ESA's Colombus-modul.

Columbus nyttelast[redigér | rediger kildetekst]

  • Biolab (Biologisk laboratorium)
  • Fluid Science Laboratory (FSL) (Væskevidenskabeligt laboratorium)
  • European Drawer Rack (EDR) (Opbevaring og tilslutning af eksperimenter og udstyr)
  • European Physiology Modules (Fysikvidenskabelige moduler)
  • Solar Monitoring Observatory (SOLAR) (Sol observatorium)
  • European Technology Exposure Facility (EuTEF) (Måleudstyr til eksperimenter udenfor modulet)

Anden last[redigér | rediger kildetekst]

Et gyroskop (CMG (engelsk): Control Moment Gyroscope), der blev skiftet ud ved STS-118, bliver taget med tilbage til jorden.

Tre grønne start-flag i anledning af 50-års jubilæum for det amerikanske motorsport Nascar, og deres største løb Daytona 500. Et af flagene vil blive sat op på Daytona banen i Florida, et vil blive præsenteret for vinderen af Daytona 500, og et vil blive brugt af NASA i deres jubilæumsaktiviteter.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

STS-122 er den

  • 152. amerikanske bemandede rummission
  • 121. rumfærgemssion (siden STS-1)
  • 96. mission siden Challenger-ulykken
  • 8. mission siden Columbia-ulykken
  • 8. mission til ISS for rumfærgen Atlantis.

Tidslinie[redigér | rediger kildetekst]

Atlantis på opsedenselsrampen 10. november, 2007

Rumfærgens eksterne tank (ET-125) ankom til Kennedy Space Center 14. september 2007 efter at have sejlet med pram fra Michoud Assembly Facility i Louisiana. Den eksterne tank blev herefter flyttet til fartøjssamlingsbygning (VAB (engelsk): Vehicle Assembly Building) og inspiceret, hvorpå den gennemgik en mindre modifikation på føderøret til flydende ilt, inden den blev parret med de to faststof løfteraketter (SRB (engelsk): Solid Rocket Boosters) 17. oktober 2007.

Den eksterne tank blev monteret på løfteraketterne 18. oktober 2007, og Atlantis blev flyttet til VAB 3. november 2007[3]. Efter at hele rumfærgen var monteret på den mobile affyringsplatform (MLP (engelsk): Mobile Launcher Platform), blev Atlantis flyttet til affyringsrampe LC-39A 10. november 2007. Columbus-modulet blev lastet 12. november 2007.[4].

Affyringsøvelsen for STS-122 blev afsluttet 20. november 2007.[5]

6. december (1. opsendingsforsøg)[redigér | rediger kildetekst]

De pågældende ECO-sensorer

Efter 16 minutters påfyldning af flydende ilt og flydende hydrogen i den eksterne tank fejlede 2 af 4 sensorer til slukning af hovedmotorerne (ECO (engelsk): Engine Cut-Off Sensor), og opsendelseslederen, Doug Lyons, valgte at udsætte opsendelsen minimum 2 døgn til opsendelsesvinduet lørdag.

9. december (2. opsendingsførsøg)[redigér | rediger kildetekst]

Påfyldning af brændstof begyndte 10:55 UTC, men 11:52 UTC fejlede den 3. ECO, og derfor blev kriterierne for opsendelse ((engelsk): Launch Commit Criteria) ikke opfyldt. Opsendelsen blev officielt droppet 12:25 UTC.

På en efterfølgende pressekonference blev det meddelt at man ikke overvejede at rulle Atlantis tilbage til VAB, da fordelene ved at udføre undersøgelsen af årsagen til problemerne med sensorene i VAB i forhold til på rampen ikke modsvarede besværet med flytningen.

7. februar 2008[redigér | rediger kildetekst]

Opsendelse på det planlagte tidspunkt 2:45 p.m. EST fra Kennedy Space Center i Florida.

Planlagt tidslinie[6][redigér | rediger kildetekst]

Dag 1: Opsendelse – Åbning af lastrumsdøre – Udfoldning af Ku-båndsantenne – Aktivering og inspektion af rumfærgens robotarm – Video af den eksterne tank (ET (engelsk): External Tank) og dens frakobling, downloades til NASA.

Dag 2: Inspektion af varmeskjoldet (TPS (engelsk): Thermal Protection System) med rumfærgens sensor-bom (OBSS (engelsk): Orbiter Boom Sensor System) – Inspektion af rumvandringssystemet (EMU (engelsk): Extra-vehicular Mobility Unit) – Installation af centerlinjekamera – Udfoldelse af rumfærgens sammenkoblingsring ((engelsk): Orbiter Docking System Ring) – Undersøgelse af kredsløbsmanøvresystemet ((engelsk): Orbital Maneuvering System) – Inspektion af værktøjer til rendezvouz.

Dag 3: Rendezvouz med ISS – Rendezvouz pitch manøvre – Samling med trykadapteren ((engelsk): Pressurized Mating Adapter) på Harmony-modulet – Åbning af lugen, velkomstceremoni, og sikkerhedsbriefing – Fralægning af OBSS ved hjælp Canadarm2 – Evaluering af rumvandring 1 proceduren (EVA-1) ((engelsk): Extra-vehicular activity) – Overnatning i trykslusen for Walheim og Schlegel for EVA-1.

Dag 4: Ombytning af Souyz sædeform ((engelsk): Souyz seat liner) og besætning (Eyharts og Tani) – Midlertidig stuvning af Ku-båndsantennen, mens Columbus-modulet lægges fra – EVA-1 af Walheim og Schlegel: Montering af Columbus-holder, forberedelse til samlingen af nitrogentanken på P1-samlingen ((engelsk): P1 truss, forberedelse af montering af data- og strømtilslutninger til Columbus – Fralægning af Columbus og montering på styrbordsside af Harmony.

Dag 5: Detaltjeret inspektion af TPS (hvis nødvendig) – Gen-udfoldelse Ku-båndsantennen – Forberedelse af Columbus' nedsænkning – Nedsænkning af Columbus – Evaluering af EVA-2 proceduren – Overnatning i luftslusen for EVA-2 af Walheim og Schlegel.

Dag 6: EVA-2 af Walheim og Schlegel: Samling af P1-nitrogen-tanken, stuvning af den gamle nitrogen-tank i rumfærgens lastrum, tilpasning af Columbus.

Dag 7: Tilpasning af Columbus-moduler og -systemer – Besætningens fritid – Evaluering af EVA-3 proceduren – Overnatning i luftslusen for EVA-3 af Walheim og Love.

Dag 8: EVA-3 af Walheim og Love: Installation af SOLAR-teleskopet og EuTEF-systemet på en udvendig stuvningsplatform (ESP (engelsk): External Stowage Platform) på Columbus, indhentning af det fejlede kontrolmomentgyroskop (CMG (engelsk): Control Moment Gyroscope), der blev erstattet på STS-118 og placeret på ESP2, monterer det fejlede CMG i lastrummet på rumfærgen, og installation af køl-afdækningsstof på Columbus ((engelsk): Keel-pin cloth covers).

Dag 9: Overførsler mellem ISS og rumfærgen – Nyhedskonference med den samlede besætning – ISS-genløft ((engelsk): re-boost) – Fortsat tilpasning af Columbus – Afsked og lukning af luge.

Dag 10: Fralægning af rumfærgen – Endelige adskillelse fra ISS – Fralægning af OBSS – Sen inspektion af TPS – Endelig tillægning af OBSS.

Dag 11: Stuvning af kabine – Inspektion af flyvekontrolsystemet (FCS (engelsk): Flight Control System) – Test af reaktionskontrolsystem (RCS (engelsk): Reaction Control System) – Briefing af besætning for afslutning af kredsløb – Opsendelses- og landingsdragtinspektion – Opsætning af sæde for Tani – Stuvning af Ku-båndsantennen.

Dag 12: Forberedelse til afslutning af kredsløb – Lukning af lastrummets døre – Brænding af raketmotorerne for afslutning af kredsløb – Landing på KSC.

Backup-mission[redigér | rediger kildetekst]

Backup-missionen til STS-122, som skal opsendes i tilfælde af problemer med Atlantis, der umuligør landning. STS-323 vil være en modificeret udgave af STS-123, og opsendelsesdatoen for denne vil blive fremskyndet og vil fungere med en 4-mandsudgave af STS-123-besætningen.

Nødlanding[redigér | rediger kildetekst]

Vende tilbage til opsendelsessted (RTLS (engelsk):Return To Launch Site)

  • Kennedy Space Center Rumfærgelandingsfacilitet (IATA: TAT) ((engelsk): Space Shuttle Landing Facility)


Transoceanisk nødlanding (TAL (engelsk):Transoceanic Abort Landing)

  • Primær: Zaragoza Lufthavn (IATA: ZAZ), Spanien ((spansk):Aeropuerto de Zaragoza)
  • Sekundær: Moron Lufthavn (IATA: OZP), Spanien ((spansk):Aeropuerto de Moron) eller Istres Lufthavn (IATA: QIE), Frankrig ((fransk): Istres-Le tubé)


Nødlanding efter et kredsløb (AOA (engelsk):Abort Once Around)

  • Primær: Kennedy Space Center Rumfærgelandingsfacilitet
  • Sekundær: Edwards Flyvebase (IATA: EDW), Californien, USA ((engelsk): Edwards Air Force Base) eller White Sands Rumhavn, New Mexico, USA ((engelsk): White Sands Space Port)

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:


Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Offentliggørelse af STS-122 besætning". Arkiveret fra originalen 31. oktober 2007. Hentet 14. november 2007.
  2. ^ "Offentliggørelse af ISS-besætninger". Arkiveret fra originalen 26. maj 2012. Hentet 14. november 2007.
  3. ^ "EVA-4 fuldført – Atlantis flyttes til VAB". Arkiveret fra originalen 3. november 2007. Hentet 14. november 2007.
  4. ^ "Atlantis flyttet til rampe". Arkiveret fra originalen 12. november 2007. Hentet 14. november 2007.
  5. ^ "NASA rapport for STS-122 Nov. 20". Arkiveret fra originalen 18. november 2007. Hentet 26. november 2007.
  6. ^ STS-122 Press kit