Saksun

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Saksun
(dansk: Saksen)
Saksun på færøkortet
Indbyggere (2002) 34
Kommune Sunda
Postnummer FO 436
Markatal 29

Saksun er en færøsk bygd på den nordvestlige del af Streymoy. Kommunen Saksun blev den 1 januar 2005 sammenlagt med Sunda kommuna. Først 1957 fik bygden elektricitet.

Saksun ligger malerisk ved en elv med huse og fire gårde, i bunden af det, der engang var en smal fjord med høje fjelde på begge sider, i enden af den lange frugtbare Saksundal. Et kraftigt uvejr blokerede imidlertid fjordmundingen med sand, således at der i dag ligger en lagune inde i fjorden ved foden af bygden.

Den gamle kongsbondegård "Dúvugardur" er en typisk kongsbondegård med mange spredte bygninger med hver sit formål. Omkring 1721 havde gården følgende stuer og bygninger: Glasstue, 2 røgstuer, sengesteder, forstue, 2 hjalla (tørrehuse), 2 gróthús (stenhuse), 2 fjós (stalde) og et bådhus.

Gården er stadigvæk beboet og i drift, dog er det gamle beboelseshus fredet og bliver brugt som egnsmuseum og er et smukt eksempel på den typiske færøske byggestil, som fra middelalderen og frem til dette århundrede var den mest udbredte på Færøerne.

Der var allerede kirke i middelalderen, men den blev nedlagt under reformationen. Indtil 1858 måtte bygdens folk drage til Tjørnuvík over fjeldet, når de skulle i kirke. I 1858 blev kirken i Tjørnuvík brudt ned og genopført i Saksun. Den nye kirke var ikke en tro kopi af den gamle kirke. Ydermurene blev i stedet for træ opført af sten. Kun indervæggene, støttebjælkerne og alteret minder om kirken i Tjørnuvík.

  • 1349 Den sorte pest lægger bygden øde.
  • 1538 Den Katolske kirke i Saksun nedlægges.
  • 1778 Rotter invaderer Saksun.
  • 1828 Barken “Broon” af Glasgow strander ved Saksun, fuldlastet med pommersk fyr og bliver slået til vrag. 800 svære træbjælker sælges på auktion og forsyner bl.a. kirken i Hvalvík med nyt tømmer.
  • 1858 Saksun udskilles fra Haldarsvík og bliver et selvstændigt sogn. Den gamle kirke fra Tjørnuvík (Tjørnuvík får først en kirke igen 1937) flyttes til Saksun, og er i dag Færøernes næstældste kirke. (1693 blev kirken i Tjørnuvík istandsat og betragtes 1709 som ny)
  • 1996 En del af optagelserne til Barbara (film) bliver optaget i Saksun.

Saksun er et yndet udflugtsmål med den store sandstrand, den smukke beliggenhed, den gamle museumsgård og den smukke gamle kirke. Søen Saksunarvatn er kendt som et af de bedste laksevande på Færøerne. Det er kun tilladt at fiske på søen med fiskekort. Vardestien til Tjørnuvík regnes for en af Færøernes smukkeste.

Øerne er omgivet af Atlanterhavet, som ved lavvande, er tilgængeligt ved en smuk vandretur, gennem den tilsandede fjord ved at gå over en klippespalte lige inden man når havet. For gangbesværede er det mulig at køre et langt stykke ud mod havet ved at følge en privat stenvej på venstre side af den tilsandede fjord,

Eksterne henvisninger

Koordinater: 62° 14′ 47″ N, 07° 10′ 37″ V